Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt. |
![]() |
||||||||||||
|
![]() |
![]() |
|
De poederthee wordt in een lakdoos ('natsume') bewaard. |
Met een lange dunne lepel, de 'chashaku' wordt de groene theepoeder uit de 'natsume' in een theekom geschept. |
|
![]() |
![]() |
|
Met een speciale lepel, de 'hishaku' wordt heet water op het groene poeder gegoten en vervolgens gebruikt men de 'chasen' om te roeren.... |
......tot een schuimige, groene, licht dikke thee is ontstaan. Bij ontvangst van de thee buigt men, zet de kom op de palm van de linkerhand en draait met 3 korte bewegingen de kom met de klok mee. |
Het thee maken op zich is geen ingewikkeld proces en wordt uiteraard uitgevoerd door de gastheer/gastvrouw. Het is meer het ritueel er omheen plus de exact vastgelegde gebaren die gracieus en op voorgeschreven wijze uitgevoerd dienen te worden, die het tot een ceremonie maken. In het Japans heet thee: 'cha'. Met spreekt echter van 'o-cha', hetgeen 'eerbiedwaardige thee' betekent. Met 'ocha' wordt expliciet de Japanse groene thee bedoeld, de groene thee die we hier ook kennen. De buitenlandse (zwarte) thee, zoals de Engelse, wordt 'kôcha' genoemd. Voor de theeceremonie gebruikt men echter, zoals boven al genoemd, fijne groene poederthee, die weer 'matcha' wordt genoemd, maar ook 'kocha' (zonder accent circonflexe). Voor de theeceremonie gebruikt men allerlei speciale gereedschappen. Voor een 'echte' theeceremonie wordt men alleen of met slechts een paar mensen door de gastheer uitgenodigd. Dit gebeurt dan in een theehuis of in ieder geval in een traditioneel Japans vertrek met tatamimatten op de vloer. Met zit op Japanse wijze, dus op de knieën, op de vloer. De ceremonie ademt een sfeer van rust, sereniteit en traditie waarbij een gepaste conversatie wordt gevoerd. De gastheer is over het algemeen een liefhebber van de theeceremonie en met een beetje geluk is hij in het bezit van een zeer oud en traditioneel serviesstuk, zoals een theekom of ketel. Het is dan gepast om enige lovende opmerkingen hierover te maken, richting gastheer. Deze originele, oude serviesstukken zien er overigens vaak niet perfect uit (bijv. net niet helemaal symmetrisch), maar het is juist die niet-perfectie die men als perfect beschouwt. Tijdens de ceremonie wordt ter plekke het water gekookt in een ketel, ('kama') op een
oventje, de ('furo'). De watervoorraad wordt bewaard in een 'mizusashi'. Dit water wordt
niet alleen gebruikt om de thee te zetten maar ook om de theekommen, 'chawan', schoon te
spoelen. In de loop van de tijd hebben zich verschillende theescholen ontwikkeld. De bekendste
twee zijn de Urasenke theeschool en de Omotesenke theeschool (eigenlijk betekent 'senke'
al theeschool). In Nederland (Amstelveen) is een afdeling van de Urasenke theeschool.
Urasenke theemeester Herman Somsen geeft regelmatig demonstraties theeceremonie, o.a. in
het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Maar ook andere organisaties verzorgen
demonstraties theeceremonie, zoals TAO en het Japans Cultureel Centrum in Amsterdam, voor
adressen, zie de pagina 'Adressenlijst'.
|
kanji: |
|