Geschiedenis van de Japanse taal

Kleine woordenlijst

Inleiding tot de Japanse taal

Opschriften in Japan (Jap. fonts vereist)
Inleiding tot de grammatica Japanse kalligrafie
Inleiding tot het Japanse schrift (zonder Jap. fonts) Het Japanse schrift en het internet
Inleiding tot het Japanse schrift (Jap. fonts vereist) Opleidingen in de Japanse taal

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Opleidingen in de Japanse taal

Universiteiten en Hogescholen
In Nederland en BelgiŽ is het mogelijk om Japans te leren bij een aantal universiteiten en hogescholen.
In Nederland bijvoorbeeld bij:
de Leidse universiteit,
de Universiteit Groningen en
de Hogeschool Zuyd in Maastricht.
en in BelgiŽ bij:
de Katholieke universiteit Leuven en
de Universiteit van Gent.
Voor de (internet)adressen: volg de links onderaan deze pagina.

Volksuniversiteiten
In een aantal plaatsen in Nederland kan ook Japanse les gevolgd worden op de Volksuniversiteiten. Er zijn op dit moment 11 plaatsen  bekend waar deze mogelijkheid geboden wordt.
Dit is in: Almere, Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Deurne/Someren, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Veldhoven.

Instituten
Ook is er een aantal instituten waar les wordt gegeven in de Japanse taal.
Namen, adressen en alle verdere informatie zijn te vinden in adressenlijst en op de bijbehorende websites. Volg hiervoor de links vermeld onderaan deze pagina.

Conversaties in Amstelveen
Hoewel het geen lessen zijn, is een interessante en unieke mogelijkheid voor beginners en (enigszins) gevorderden, het meedoen aan de (gratis) conversaties, gegeven door vrijwilligsters van The Japan Women's Club in Amstelveen.
Informeer hiervoor bij de The Japan Women's Club. Voor data (in principe elke eerste en derde vrijdag van de maand) zie bij Nihongo Kaiwa in onze Evenementenkalender.

Zelfstudie
Velen proberen Japans te leren via boeken en geluidsdragers als cassettebandjes en cd-roms. Het is moeilijk en vereist een fors doorzettingsvermogen. Daarnaast is de hulp van een Japanner/Japanse onontbeerlijk i.v.m. de uitspraak, die eigenlijk uitsluitend goed te leren is door te luisteren naar en te oefenen met een geboren Japanner/Japanse. Uiteraard zullen ook anderstaligen als Nederlanders die hiertoe opgeleid zijn, goed les kunnen geven in de Japanse taal.
Er zijn legio boeken verkrijgbaar voor zelfstudie Japans en bij veel van deze boeken zijn cassettebandjes of cd-roms verkrijgbaar. Helaas zijn alle boeken in het Engels. Het leren van Japans is in landen als Amerika en AustraliŽ redelijk populair, maar kennelijk loont het uitgeven van Nederlandstalige boeken op dit gebied niet.
Er zijn ook losse cd-roms verkrijgbaar met een eigen cursus Japans, bijv. van Talk Now van EuroTalk interactive.
Voor een klein overzicht klik hier. (Website van Talendomein)

Via internet en m.b.v. app
(voor smartphones en tablets)
Via internet is het ook mogelijk om online Japans te leren, bijvoorbeeld via een Nederlandse website als Japanology of m.b.v. kanjistep
Via de zoekmachine Google zijn er vele adressen te vinden, maar de meeste zijn in het Engels.
Ook zijn op het internet zijn (veelal gratis) programmaatjes te downloaden waarmee kanji kunnen worden geoefend, zoals Kanji Gold. Volg ook hiervoor de hieronder vermelde links.
Tegenwoordig zijn er voor de smartphone en tablet veel apps te vinden die gebruikt kunnen worden bij de studie van kanji, hiragana en katakana. Sommige helpen bij het zelf schrijven van hiragana, katakana en zelfs kanji. Ook zijn er verschillende apps die kunnen helpen bij het leren van woorden en zelfs grammatica.
We noemen bijvoorbeeld: Obenkyo, Kanji Recognizer, Kana by Hand, Elementary Kanji, Kanji Tree en bijvoorbeeld Kotoba-chan voor woorden en oefenen voor de Japanese Language Proficiency test. Met Kanji Tree kan het tekenen van kanji geoefend worden. Er zijn er echter heel veel meer.

In Japan
Indien tijd en financiŽle mogelijkheden beschikbaar zijn, is studeren in Japan een aantrekkelijke optie. Er is een groot aantal scholen en instituten die zich hebben toegelegd op het onderwijzen van Japans aan buitenlanders. Dit kan voor korte cursussen (1-3 maanden), maar er worden ook langere cursussen aangeboden, bijvoorbeeld van 1of 2 jaar. Via het internet zijn veel instituten te vinden. Op onze pagina met links hebben we er een paar vermeld. Mochten er ervaringen van instituten of scholen in Japan zijn, dan horen we die graag.

Bemiddeling voor stageplaatsen
We krijgen vaak de vraag of we kunnen bemiddelen bij het verkrijgen van een stageplaats bij een Japans bedrijf in Nederland of in Japan. Helaas hebben wij daar de middelen niet voor, maar gelukkig is er sinds kort een bemiddelingsbureau dat daar wel voor kan zorgen. Zij kunnen bemiddelen voor studenten voor stageplaatsen bij Japanse bedrijven, zowel in Nederland als in Japan.
Dit bedrijf heet Internship-placement en is te contacteren via hun website, Skype of Whatsapp.

Links

Adressen


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin