Inleiding en geschiedenis

Tuinen in Japan

Bonsai

Typen en kenmerken

Japanse tuinen in Nederland

Japanse tuinen in Belgi

Zelf een Japanse tuin aanleggen

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Tuinen in Japan

Inleiding
In Japan heeft men natuurlijk een groot aantal Japanse tuinen. Veel oude tuinen, die vroeger aan een daimy toebehoorden, zijn nu openbare tuinen of parken. Ze worden erg goed onderhouden en vaak ziet men tuinlieden bezig om het gras schoon te houden of de naaldbomen (de pinus) op juiste wijze te snoeien. Dit is een tijdrovende en moeilijke klus. Hoewel het een veel voorkomende boom is wordt het een rijkeluisboom genoemd omdat het onderhoud, lees het snoeien, zo tijdrovend en dus duur is. Alle tuinen zien er over het algemeen erg goed uit.

Okayama
Okayama heeft een mooie landschapstuin met een aantal fraaie doorkijkjes. Ook is er een aantal bruggen. En daarvan is een yatsuhashi (betekent 8 bruggen) en die benaming gaat terug naar de 10e eeuw toen in rivier in de provincie Mikiwa zich opsplitste in 8 rivieren. De brugdelen liggen vreemd gerangschikt vanuit een oud volksgeloof dat kwade geesten altijd in een rechte lijn lopen.

okayama okayama

Japanse azalea's in bolvorm gesnoeid. Let ook op de bamboeboogjes als afscheiding.

Een yatsuhashi-brug van 8 losse planken zorgt voor een fraai schouwspel.

okayama okayama4

Een andere brug

Open veld met op de achtergrond de burcht van Okayama

Kanazawa
En van de beroemdste wandeltuinen in Japan is de Kenroku-en tuin in Kanazawa. Vooral in de winter als het gesneeuwd heeft is het een fraai decor. Om de hoge bomen tegen sneeuwval te beschermen worden vanuit de toppen van de bomen, als een soort paraplu, touwen naar de grond gespannen. Deze touwen vangen dan een deel van de sneeuw op. Als het gesneeuwd heeft is het een adembenemend gezicht, dat dan ook al veel schitterende kalenderplaatjes op heeft geleverd.

kanazawa kanazawa

De beroemde 2-potige lantaarn die kotoji heet.

Veel boomtakken worden gestut

kanazawa kanazawa

zomaar fraaie gezichten


Links

Literatuur


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin