Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt. |
|||||||||
|
Sarada udon (salade met noedels) voor 680 yen |
Veel gebruikte ingrediënten zijn: Japanse rijst, sojasaus, mirin (een zoete rijstwijn,
een soort sake, maar minder sterk), wasabi (Japanse mierikswortel, overigens geen familie
van onze mierikswortel), vellen zeewier (nori), tofu (gemaakt van sojabonen) en ingemaakte
gember (gari). Bij het eten van bijvoorbeeld sushi krijgt men een klein kommetje waarin de
sojasaus gedaan wordt. Hierin lost men een klein beetje wasabi op. De gerechten, zoals
sushi en sashimi (rauwe vis), doopt men in deze wasabi-sojasaus als in een dipsaus,
hetgeen de typische vissmaak een beetje neutraliseert. De wasabi kan ook over de
sushi gesmeerd worden, maar wees terughoudend met de hoeveelheid, wasabi is scherp.
Overigens wordt veelal de wasabi al in de sushi verwerkt, dus is het beter om eerst te
proeven.
Sojasaus wordt eigenlijk bij de meeste gerechten gebruikt en is een wezenlijk onderdeel
van de Japanse keuken.
De speciale ingemaakte gember is heerlijk bij deze gerechten en geeft meteen een frisse
smaak. De Japanse rijst is kleverig en daarom zeer geschikt voor het maken van sushi en
maakt trouwens ook het eten met de eetstokjes een stuk makkelijker.
V.w.b. vis eet men: tonijn, kabeljauw, forel, krab, makreel, inktvis, oester, zalm,
zeebaars, zeebrasem, tong, pijlinktvis en de zeer populaire garnaal.
Het mag als bekend worden verondersteld dat de Japanner met stokjes (hashi) eet.
Tegenwoordig wordt voor de soep nog wel eens een lepel gebruikt. Anders wordt deze gewoon
gedronken met de benodigde slurpgeluiden. Dit slurpen bevordert de zuurstofopname waardoor
de smaak verbetert.
We willen eerst wat nader ingaan op de Japanse rijst.
Japanse rijst
De Japanse rijst is eigenlijk de ziel van Japan. Het is zo belangrijk in het Japanse eten,
dat het woord voor gekookte rijst 'gohan' ook wordt gebruikt voor 'maaltijd'. Zo is
'asagohan' de 'ochtendmaaltijd' of 'ontbijt'. Een ander woord voor gekookte rijst is
'meshi' en ook dit woord wordt gebruikt voor 'maaltijd'.
Hoewel de rijstbouw ongetwijfeld uit China is overgenomen is de huidige Japanse rijst
anders dan de rijst in de andere landen. De korrel van de Japanse rijst is ronder en na
het koken is deze plakkeriger. Deze gewone, meest gebruikte rijst wordt 'uruchimai'
genoemd. Daarnaast kent men ook nog de 'mochigome', een rijst die heel
dik en heel plakkerig wordt na het koken. Deze bevat meer suiker dan de uruchimai en wordt
gebruikt voor het maken van de bekende rijstkoekjes en -cakejes, de 'senbei'
respectievelijk 'mochi'. Er is ook nog een bruine rijst, de 'genmai'. Bij
deze rijst is alleen het buitenste vliesje verwijderd, waardoor de rijst er bruin uitziet.
Genmai heeft meer voedingswaarde, maar vereist langer koken.
De menukaart van een gemiddeld Japans gezin ziet er natuurlijk anders uit dan die van
bijv. een Nederlands gezin. Zo heeft men meestal een traditioneel Japans ontbijt:
gestoomde of gestoofde groente, gekookte rijst, vaak voorzien van een rauw ei en misosoep
(vaak met tofu)..
De lunch kan bestaan uit de chirashi zushi (zie onder bij sushi) en
ingelegde groenten. Ook wordt wel een bentô (lunchdoos) gebruikt. Dit is een doos met
daarin gekookte rijst, augurk, vis of vlees. Deze bentô zijn overal te koop, bijv. in
theaters. Het zijn meestal mooi uitgevoerde dozen en vaak heel specifiek voor bepaalde
streken. Vergelijkbaar zijn de ekiben. Deze zijn in de treinen en op de stations te koop.
Als diner heeft men vaak rijstgerechten, maar ook gerechten als teriyaki
of visgerechten met gekookte rijst, soep en natuurlijk groene thee. Populair in Japan is
de 'kareeraisu' (afgeleid van 'curry rice') oftewel rijst met kerrie
Bij het eten wordt niet de volgorde aangehouden zoals wij die kennen. Soep bijv. wordt vaak aan het eind gegeten maar kan tijdens de hele maaltijd genuttigd worden. Alle gerechten worden bij het begin al neergezet zodat alles door elkaar gegeten kan worden.
Gerechten
Het is niet de bedoeling om hier alle gerechten te bespreken, we zullen ons beperken tot
een paar bekende gerechten, waarbij moet worden aangetekend dat in Japan, en dan met name
in de kleinere Japanse restaurants, natuurlijk niet alleen dit soort gerechten te krijgen
is, maar juist veelal de eenvoudige (en veel goedkopere) (gebakken)rijst- of
noedelgerechten. Dit kunnen dan de simpele gerechten zijn of een complete set (setto).
Deze bestaat dan uit bijv. misosoep met een rijstgerecht en veelal een aantal kleine
bakjes met daarin aangezuurde (kleine) gerechtjes.
Sushi
Sushi is eigenlijk geen gerecht in de zin van het woord, maar meer
een snack en omdat het zo veelomvattend is wordt het apart besproken op de
sushi-pagina.
Misosoep
Dit is een typisch Japanse soep (miso shiru), die in feite een wezenlijk onderdeel
van het Japanse leven is. De soep bestaat uit tofu, niboshi (kleine gedroogde
sardientjes), katsuoboshi (stukjes bonito, een tonijnachtige vis) en wasabi (de Japanse
mierikswortel). Soep wordt niet als voorgerecht gegeten maar tijdens de hele maaltijd.
Sashimi op een menukaart van een Tokyo's restaurant. |
Sashimi
Dit is rauwe vis, bijv. zeebrasem, zeebaars, tonijn of zalm, die in plakjes
van ongeveer 1 cm dik gesneden worden uit de schoongemaakte en gefileerde vis. Het wordt
meestal gegeten vlak voor of als eerste gerecht van een maaltijd zodat de fijne smaak nog
geheel tot zijn recht komt. De plakjes worden in de sojasaus met wasabi gedipt en dan
gegeten.
Tempura |
Verschillende soorten tempura |
Tempura is waarschijnlijk oorspronkelijk Portugees (Portugezen zaten al vanaf half 16e
eeuw in Japan) maar is nu een typisch Japans gerecht.
Kleine stukjes groente en vis worden in deeg gedompeld en daarna gefrituurd. De bekendste
zijn de grote garnalen. Als men van vis houdt is dit zeker de moeite waard. In de betere
restaurants worden de tempura vlak voor het opdienen of in het bijzijn van de klant
gefrituurd.
Sukiyaki
Ook vleesgerechten zijn niet origineel Japans. Men at in Japan geen vlees,
maar de Europeanen en vooral later de Amerikanen brachten dit naar Japan.
Sukiyaki is een eenpans vleesgerecht en bestaat, naast allerlei groenten, uit flinterdunne
plakjes biefstuk. Diverse fijn gesneden groenten, tofu en het vlees worden in een
koekenpan op een vuur op de tafel klaargemaakt. In de koekenpan ontstaat door de groenten,
vlees en sauzen een overheerlijk mengsel. Men maakt steeds kleine porties en in de
betere (en duurdere) restaurants komt iemand de sukiyaki aan tafel klaarmaken en bedient
steeds de klanten.
Shabu-shabu
Ook dit is een vleesgerecht met de flinterdunne plakjes biefstuk en groenten.
Nu wordt alles in een pan met water zachtjes gekookt waardoor een bouillon ontstaat.
Tijdens dit koken hoort men een zacht geluid dat men omschrijft als shabu-shabu. De
groenten en vlees worden uit de bouillon gevist en met sauzen en rijst gegeten. Na afloop
kan de ontstane bouillon als soep worden gegeten.
Teppan yaki
Dit valt in de categorie yakimono ofwel gebakken of gegrilde gerechten.
Vlees, veelal rundvlees (maar dat is wel duur in Japan), wordt door de kok gebraden op een
grote hete metalen plaat en dan voorzien van verschillende sauzen, zoals teriyaki saus. In
veel teppan yaki restaurants maakt de kok er een speciale show van.
Teriyaki
Veel gerechten kunnen worden bestreken met een zoete glazuur, de teriyaki saus. Deze saus
bestaat uit sojasaus, mirin, sake en suiker. Men kan ingrediënten met deze saus zowel
marineren als later, vlak voor het einde ven het grillen, bestrijken. Dit gebeurt
bijvoorbeeld bij de bekende zalm teriyaki (sake no teriyaki), bij rundvlees teriyaki
(gyuniku teriyaki) of bijvoorbeeld bij kip teriyaki (tori no teriyaki). Door de hitte van
het grillen wordt de veel suiker bevattende saus stroperig.
Wagyû (Wagyu)
Wagyu is het beroemde vlees, ook wel Kobe-beef genoemd, dat wordt geleverd door een
paar Japanse runderrassen. Het is een zeer smakelijke maar ook zeer dure vleessoort. Het
vlees is zeer sterk gemarmerd door de fijne vetverdeling en heeft daardoor een witte waas.
Het merendeel van het vet bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren en is dus goed voor
hart en bloedvaten. De fijne vetverdeling wordt o.m. bereikt door massage met een speciale
massagehandschoen en in een bepaalde periode krijgen de koeien ook bier te drinken. Ook al
omdat er in Japan weinig ruimte is vee te kunnen laten grazen, komen veel van deze koeien
nauwelijks de stal uit en hebben ze weinig beweging. Dit zorgt weer voor weinig
spieropbouw. Op de juiste wijze bereid behoort dit tot één van lekkerste vleesgerechten.
Eén kilo kost ruim € 400. Wa-gyû betekent Japans rundvlees.
Yakitori
Kleine stukjes kip worden op een pen of bamboestokje geregen en boven een
houtskoolvuur gegrild. Dit wordt dan gegeten met een yakitori saus. In Nederland zijn al
verschillende yakitori restaurants.
Noedels
Japan heeft een traditie op het gebied van noedels, bamie-achtige slierten, die
afhankelijk van de gebruikte ingrediënten verschillend genoemd worden. De bekendste zijn:
soba, udon
en râmen. Een schotel
heeft de betreffende noedel als basis en daar kan men andere ingrediënten aan toevoegen.
Ook bij het eten van noedels mag geluid gemaakt worden.
Soba bestaat uit lange dunne vermicelliachtige slierten die
gemaakt zijn van boekweit en zijn bruin van kleur. Er zijn verschillende recepten die
gebruik maken van soba.
Udon is een noedel van tarwe, dikker dan de soba en wit van kleur. Ook
hier bestaan allerlei varianten van. Een bekende is de Kitsune Udon, met gefrituurde
sojabonen en shichimi, een poeder met 7 verschillende specerijen.
Râmen is een van de meest populaire schotels in Japan. Het bestaat uit
Chinese noedels in kippenbouillon met sojasaus en miso (gefermenteerde sojabonenpasta).
Aparte gerechten
Fugu (Kogelvis of Blow Fish)
Tot de duidelijk niet alledaagse maar (voor sommigen) intrigerende kost, behoort de
Japanse Fugu. Dit is een bolvormige vis die o.a. in de wateren rond Japan kan worden
gevangen. De bijzonderheid van deze vis is z'n grote giftigheid. Het gif (tetrodotoxine)
is ruim 3000 keer zo verdovend als morfine. Het gif komt in deze vis voor in de lever,
nieren en eierstokken en om de vis te consumeren kan hij alleen in bepaalde restaurants
gegeten worden en mag alleen door hiervoor gediplomeerde koks worden schoongemaakt.
Tijdens het schoonmaken mag het mes geen giftige onderdelen aanraken en de giftige organen
worden op een speciale manier opgeruimd. Ondanks dat alleen gediplomeerde koks dit mogen
doen, vallen er jaarlijks toch enkele slachtoffers in Japan. Waarom eet men dit? Volgens
de restaurants omdat dit het heerlijkste is dat er bestaat. Volgens anderen is het meer de
sensatie en de mythe er omheen en zou de smaak opzich niet zo bijzonder zijn.
Tokyo de lekkerste stad van de wereld. |
kanji, hiragana en katakana:
(in de restaurants staan sommige gerechten veelal in hiragana of katakana)
sushi = 寿司; sashimi = 刺身; wasabi
= 山葵 ; tempura = 天麩羅 ; gari
(gember) = がり;
setto (set) = セット ; sukiyaki = 鋤焼き; shabu-shabu = しゃぶしゃぶ ; teppanyaki = 鉄板焼き;
teriyaki = 照(り)焼(き); wagyû = 和牛 ; yakitori = 焼(き)鳥 ;
soba = そば of 蕎麦 ; udon = うどん of 饂飩 ; râmen = ラーメン ; kerrierijst = カレーライス ;
fugu = 河豚
orig. 6-01/l.rev. 10-07