Japan als toeristisch land

Overnachten in Japan

Eten en drinken in Japan

Is Japan nou zo duur?

Reizen in Japan

Een bad nemen in Japan en Onsen
Praktische info over Japan Opschriften in Japan (Jap. fonts vereist) Wonen, werken en studeren in Japan
Reizen naar Japan, wanneer en hoe Waar naar toe in Japan (o.a. Tokyo en   Kyoto)
Aankomst in Japan Gedragsregels in Japan

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Waar naar toe in Japan

kaart van JapanJapan heeft honderden interessante plaatsen met nog veel meer bezienswaardigheden, zoals oude burchten, oude (houten) gebouwen als (boeddhistische of shint˘) tempels of bijv. bijzondere landschappen, al of niet met een religieuze achtergrond. Getuigenissen van een eeuwenoude maar nog volop levende cultuur. Er werd veel met hout gewerkt en daarom ziet men veel oude houten tempels. Soms zijn ze nog origineel, soms zijn ze verwoest in de loop der eeuwen, hetzij door oorlog, hetzij door brand of ander natuurgeweld maar veel is dan weer hersteld. Soms wordt een tempel afgebroken om weer opnieuw opgebouwd te worden, zoals bijv. in Ise. Daar wordt ÚÚn van de belangrijkste shintotempels van Japan elke twintig jaar afgebroken en ernaast weer opnieuw opgebouwd. Omdat shint˘ en het boeddhisme nog praktisch beleden worden zien de meeste tempels er nog goed onderhouden uit en zijn ze meestal vrij toegankelijk. Praktisch alle plaatsen zijn met openbaar vervoer bereikbaar, sommige direct met de Shinkansen (snelle kogeltrein), sommige met de gewone trein of anders m.b.v. lokale reisbureaus, die vanuit een groot aantal hotels in de grote steden ÚÚn- of meerdaagse trips organiseren, maar het op eigen gelegenheid bezoeken van al deze bezienswaardigheden is prima te doen.

Een bezoek aan Tokyo en Kyoto wordt altijd aangeraden.
Tokyo
als immens grote metropool, een toonbeeld van het moderne Japan, met wijken als Shinjuku met het nieuwe stadhuis. Bij een verblijf van een aantal dagen in Tokyo kan een dag uitgetrokken worden voor een bezoek aan Nikko en eventueel het nabij gelegen Chűzenji-meer. Indien het helder weer is, is een bezoek aan de berg Fuji te overwegen of een bezoek aan Kamakura en Hakone met het Ashino-ko (Ashino meer) en een mooi zicht op Fuji.
Kyoto, de oude hoofdstad en gespaard in de Tweede Wereldoorlog, is meer de cultuurhistorisch belangrijke stad met zeer veel bezienswaardigheden. In Kyoto alleen al kan makkelijk een week gevuld worden, terwijl de nabij gelegen plaats Nara ook een 'must' is voor iedere bezoeker, vanwege de geschiedenis, het park en de vele typisch Japanse tempels.
Heeft u een rail pass dan is elk van de hieronder genoemde plaatsen een bezoek meer dan waard. Voor velen komen dan Hiroshima en Nagasaki op de eerste plaats maar voor anderen zijn het juist plaatsen als Takayama of Magome die men wil bezoeken omdat die iets van het oude Japan laten zien.

  Hieronder geven we een (verre van compleet) overzicht van plaatsen die een bezoek absoluut waard zijn.

Een

fototoestel

achter een plaatsnaam is een link naar een pagina in de fotogalerij

Tokyo Klik op de naam voor een aparte Tokyo pagina.              naar de fotogalerij
De hoofdstad met ruim 20 miljoen inwoners, behoort tot de grotere steden van de wereld. Uiteraard zeer veel bezienswaardigheden, zoals de Tokyotoren, het keizerlijk paleis, Shinjuku met de grote wolkenkrabbers, Akihabara, Meijischrijn, Ginza en het Centraal station, dat naar model van het CS van Amsterdam is gebouwd. Voor meer informatie klik op de naam Tokyo hierboven.

Kyoto Klik op de naam voor een aparte Kyoto pagina.                naar de fotogalerij
De oude hoofdstad met ruim 1,5 miljoen inwoners. Ruim 2000 tempels en tientallen tuinen maken dat men hier weken kan doorbrengen.

Amanohashidate

Amanohashidate

naar de fotogalerij
Een van de drie mooiste landschappen van Japan is, volgens de Japanners, het uitzicht bij Amanohashidate.
Amanohashidate is per trein bereikbaar vanuit Kyoto. Het laatste deel van de treinreis is niet van JR en valt dus niet onder de railpass. In de trein dan betalen aan de conducteur.
Vanuit Amanohashidate kan de baai overgestoken worden per boot of te voet (3,4 km) en om van het uitzicht te genieten kan men met een stoeltjeslift of een kabelbaan mee naar boven.
Volgens de verhalen ziet men de 'hemelse brug' indien men het door de benen bekijkt. Of dit zo is?
Het is in ieder geval een mooi uitzicht.

Aso (Mt. Aso)

Mt. Aso

naar de fotogalerij
Midden op het westelijke eiland Kyushu ligt een groep van  vijf kraters, die samen Mt. Aso (Asosan) vormen. De belangrijkste (maar niet de hoogste) is Nakadake (1506 m.). De hoogste is Takadake (1592 m.). Nakadake is af en toe nog actief, zoals in 1958 toen er 12 bezoekers werden gedood bij een plotselinge eruptie. In 1979 kwamen nog eens drie mensen om. Eind 1989, begin 1990 was bezoek naar de top niet mogelijk ivm verhoogde activiteit van de krater. Nu is de krater rustig actief, d.w.z. dat er wel dampen uitkomen maar de krater (meestal) wel bezocht kan worden. Soms is de krater wat actiever en als de wind dan naar de verkeerde kant waait wordt de kabelbaan naar de top gesloten en ook alle wegen en trails naar de top zijn dan dicht. Normaal gesproken kan de krater bezocht worden, bijv. met de bus vanuit het dorp Aso en het laatste stuk met de kabelbaan.

Futamigaura

futaminoura

naar de fotogalerij
Volgens de kaart van Japan heet dit plaatsje (4 km noordelijk van Ise) Futami, maar bijna altijd ziet men de toevoeging 'ga ura' er achter geplaatst, terwijl het stationnetje Futami no ura heet, hetgeen beide iets van Futami's kust of Futami aan de kust betekent. Futami is bekend om de twee rotsen die zo'n vijftig meter uit de kust in zee liggen. Ze stellen twee gehuwde rotsen voor (meoto iwa) die door een heilig touw (shimenawa) met elkaar zijn verbonden. Zij symboliseren het mythische shint˘ (goden) echtpaar Izanagi en Izanami. Elk jaar wordt op 5 januari, tijdens een festival, de shimenawa vernieuwd. Boven op de grootste (mannelijke) rots is een "torii" gebouwd als aanduiding van een heilige plaats.
Een andere bezienswaardigheid is de Futami Okitama jinja heiligdom, dat door buitenlanders ook wel het kikker-heiligdom wordt genoemd.

Himeji

himeji

naar de fotogalerij
Vlakbij het station (10 min. lopen) bevindt zich ÚÚn van de bekendste en fraaiste burchten van Japan. Men kan de burcht in en naar boven lopen om te genieten van het mooie uitzicht. Het dateert uit de 14e eeuw (was van een vazal van ÚÚn van de Ashikaga sh˘guns) en Hideyoshi Toyotomi gebruikte het als militair kamp. Vanaf 1600 was het in het bezit van de Ikeda clan.

Hiroshima

hiroshima

naar de fotogalerij
Veel in deze plaats herinnert natuurlijk aan de eerste, door de Amerikanen geworpen, atoombom die hier op 6 augustus 1945 om 8.15 uur in de ochtend ontplofte. Hierbij vielen meer dan 200.000 doden en vele gewonden. Ook later vielen nog vele doden te betreuren als gevolg van de bom. De hierboven afgebeelde Gembaku Dom blijft ter herinnering als monument zo staan. Het is de ru´ne van de vroegere Handelskamer, die het centrum van de explosie  markeert. Precies hierboven, op een hoogte van ong. 700 m. ontplofte de bom. Ook is er nog een recenter gedenkteken waar kinderen hun van papier gevouwen kraanvogels kwijt kunnen, dit als teken voor hun wens voor vrede. Zij komen hier met de schoolklas hun verhalen, gedichten en wensen opzeggen. Alles in het teken van de vrede. Hier dichtbij is ook het museum gehuisvest, dat geheel in het teken staat van de gevolgen van deze atoombom.

Ise (Ise jingű) met de binnen- en de buitentempel.
Het ligt zo'n 100 km ten zuidoosten van Kyoto, vlakbij het plaatsje Toba. Ise heeft twee tempels of liever tempelcomplexen en deze tempels behoren tot de belangrijkste van Japan. EÚn tempelcomplex, dat vlakbij het station ligt, noemt men de buiten-tempel (Toy˘kedaijingű of Gekű) en is gewijd aan de shint˘ godheid Toy˘ke. Deze godheid gaat over alle eerste levensbehoeften als eten, wonen e.d. Voor de andere tempel moet men de bus nemen want deze ligt 6 km verder en wordt de binnen-tempel (K˘taijingű of Naikű) genoemd. Dit complex omvat de belangrijkste tempel, het is de tempel van de zonnegodin Amaterasu zelf (zie stichting van Japan). Hier wordt ook de heilige bronzen spiegel (ÚÚn van de drie heilige regaliŰn) bewaard. Deze mag alleen door de keizer aanschouwd worden. De tempel wordt, sinds 685 n. C., elke 20 jaar opnieuw gebouwd. Daartoe zijn er twee plekken. Op de ene staat de huidige tempel. Direct ernaast wordt, zodra dat nodig is, op de tweede plek de nieuwe tempel gebouwd. Als deze, via een indrukwekkende ceremonie is ingewijd, wordt de oude tempel afgebroken. Dit als een teken van een soort reinheidscultuur. De laatste keer dat een nieuwe tempel in gebruik is genomen was in oktober 1993.

Iwakuni
kintaikyokintai
De kintaikyobrug gezien in 1992 door mij en in 1859 door Hiroshige II

Iwakuni is een klein plaatsje ten zuidwesten van Hiroshima dat bekend is om zijn bijzondere brug, de Kintaikyobrug. Afgezien van de vorm is het bijzondere dat de brug geheel zonder spijkers is gebouwd. Iwakuni is per trein bereikbaar vanuit Hiroshima. Vanaf het station gaat er dan een bus naar de brug.
De brug is 195 meter lang met 5 bogen, gebouwd in 1673. In 1950 werd de brug bij hoog water verwoest en in 1953 weer, naar het origineel d.w.z. zonder spijkers, opnieuw gebouwd.
In Iwakuni is ook nog (een zeer goed) museum over samoerai: het Nishimura museum.

Kamakura

Daibutsu

naar de fotogalerij
Een belangrijke plaats tijdens de Kamakurapriode (1192-1333). De sh˘guns hadden in deze periode hun bakufu (administratieve apparaat) in Kamakura. De plaats is nu bekend om de grote bronzen 11 meter hoge Amida Boeddha (Daibutsu). Er zijn ook veel tempels te bezoeken alsmede een fraai bamboebos. Daar kan echte matcha (groene Japanse thee) gedronken worden.
De Daibutsu is te bereiken met de bus vanaf het station.

Kanazawa

kanazawa


Een leuk plaatsje dat recht ten noorden van Nagoya ligt aan de Japanse zee. Het is vooral beroemd om de schitterende tuin, de Kenroku-en, die men vaak op Japanse kalenders kan bewonderen. Het is een grote tuin waar men wel een groot deel van de dag of zelfs een hele dag kan doorbrengen.
Er dichtbij ligt ook het kasteel van Kanazawa.

Kumamoto

kumamoto

naar de fotogalerij
Kumamoto is een stadje in het westen van het westelijke eiland Kyushu. Het wordt soms gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan Mt. Aso. Kumamoto is vooral bekend door de fraaie burcht, gebouwd in 1607 door Kat˘ Kiyomasa. Vrij snel daarna kwam het in handen van de Hosokawa-clan. De burcht speelde ook nog een rol na de Meijirestauratie omdat een groep samoerai zich daar 50 dagen had verschanst tegen de troepen van de nieuwe keizer Meiji. De burcht is hierbij compleet verwoest en werd pas in 1960 weer herbouwd.

Kurashiki
Klein toeristenplaatsje, juist voor de Japanners zelf. Heeft een zeer fraai oude stadskern met handelshuizen en een oud kanaal. Is makkelijk bereikbaar, ligt aan de shinkansenspoorlijn.

Magome

magome

naar de fotogalerij
In het Kisodal, ten noordoosten van Nagoya, liggen twee oude plaatsen, Magome en Tsumago, die vroeger een belangrijke rol speelden aan de Nakasend˘. De Nakased˘ was de noordelijke weg van Tokyo naar Kyoto (de andere weg was de T˘kaid˘). Magome is een herbouwd, maar leuk plaatsje en Tsumago is meer een openluchtmuseum. Het is mogelijk om een goed aangegeven wandeling te maken, over de Nakasend˘, door het Kisodal, van Magome naar Tsumago, een afstand van 7,7 km. Na 2,2 km wordt het hoogste punt bereikt, de Magomet˘ga (de Magomepas). Magome is goed bereikbaar vanuit Nagoya, door eerst de trein naar Nagatsugawa te nemen en dan de bus naar Magome. Terug vanuit Tsumago kan ook per bus en dan de trein.

Matsumoto

matsumotoburcht


Een oud plaatsje in de Japanse Alpen met nog een oude burcht die dateert uit 1504. Matsumoto is een goed uitgangspunt om de Alpen te bereizen. Men kan bijv. met de bus naar Kamik˘chi, een bekende plaats om in de Alpen te wandelen of te trekken. Kamik˘chi is een goede oefenplek voor bergbeklimmers, maar is gesloten van half november tot eind april (afhankelijk van de winter). Vanuit Matsumoto kan men ook met de bus naar Takayama. Matsumoto heeft ook een aantal onsen en een ukiyo-e museum.

Matsushima

naar de fotogalerij
Op 11 maart 2011 is het N.O. van Japan getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter en een daarop volgende tsunami. Het epicentrum lag pal oostelijk van Sendai in de oceaan en dit gebied met Matsushima  is daardoor het zwaarst getroffen. Dit gebied moet zwaar beschadigd zijn, maar we weten op dit moment niet in welke mate en hoeveel slachtoffers daar gevallen zijn. Het lijkt in ieder geval duidelijk dat Matsushima voorlopig niet geschikt is voor het toerisme en onderstaande tekst dus niet meer de werkelijkheid weergeeft.
Matsushima is een plaats aan de oostkust, vlakbij Sendai, zo'n 400 km ten Noorden van Tokyo. Matsushima betekent "Pijnbomeneiland" en is per trein bereikbaar vanuit Sendai. Sendai ligt aan de Shinkansen route. Vlak voor de kust liggen honderden kleine eilandjes die allemaal begroeid zijn met pijnbomen. Een boottocht tussen de eilanden door is mogelijk met een speciaal versierde boot. De bocht van Matsushima is beroemd geworden door de haikudichter Matsuo Basho, die het ÚÚn van de mooiste landschappen van Japan noemde.

Miyajima

miyajima


Ongeveer 2 km voor de kust van Hiroshima ligt het eilandje Miyajima. Een boot brengt u er heen. Het eiland omvat verschillende tempels waarvan  "Itsukushima" (shinto) tempel met de beroemde torii er voor in het water de bekendste is. Deze torii is het vaakst gefotografeerde symbool van het shint˘ geloof en is eigenlijk ook het symbool van Japan. Het landschap behoort tot de 3 mooiste landschappen van Japan. De andere twee zijn "Ama no hashidate", aan de kust ten NW van Kyoto, en de bocht van Matsushima (zie hierboven)

Nagasaki

nagasaki vredesbeeld

Vredesbeeld in Heiwa k˘en

nagasaki urakamikathedraal

Herbouwde Urakamikathedraal (1959)

naar de fotogalerij
Nagasaki staat, net als Hiroshima, voor een groot deel in het teken van de atoombom. In Nagasaki kwam de bom op 9 augustus 1945 om 11.02 uur tot ontploffing.
Er staat een 9 m. hoog vredesbeeld in het Vredespark (Heiwa k˘en), maar er staan meer monumenten die herinneren aan deze gebeurtenis, zoals een reconstructie van de Urakamikathedraal, die in het epicentrum stond.

Nagasaki ligt in het westen van Japan en het was hier dat de Nederlanders tijdens de Edo periode hun factorij hadden. Aanvankelijk in Hirado (ten noorden van Nagasaki) maar vanaf 1641 werden zij 'verbannen' naar een kunstmatig eiland voor Nagasaki, het eiland Deshima (eigenlijk Dejima). Het eiland zelf is niet meer te zien maar nog wel de plek waar het geweest is. Men is nu weer druk bezig om het eiland te reconstrueren door er weer de barakken te bouwen, inclusief interieurs, zodat de bezoeker een aardige indruk krijgt hoe het geweest is. Dat de band Japan-Nederland er nog steeds is, is te zien aan een stukje Nederland dat ten noorden van Nagasaki is nagebouwd. Het bekendste is natuurlijk Huis ten Bosch met nagebouwde Hollandse gebouwen en kerken. Het paleis van de koningin en de oude Hoofdtoren uit Hoorn staan er als exacte kopieŰn van de originelen.
Mede door bovengenoemde bezienswaardigheden, waarvan de ligging overigens steeds goed met bordjes is aangegeven, is de stad Nagasaki ook zeer zeker een bezoek waard. Het is een levendige stad (0,5 miljoen inwoners), met een mooi winkelcentrum, leuke trammetjes, een oude Chinese brilbrug, een kleine Chinese wijk, veel interessante tempels en het is er leuk wandelen (bijv. een tempelwandeling).

Nara

Todaiji

naar de fotogalerij
Een oude hoofdstad met veel tempels, waarvan de T˘dai-ji met de grote Boeddha (Daibutsu) de bekendste is. Andere tempels zijn de Kasuga-taisha tempel, met de bekende herten in het Kasuga park, de K˘fuku-ji (of de K˘fuku tempel), T˘sh˘daiji, Yakushi-ji met een grote pagode en, iets buiten Nara, de H˘ryu-ji.
Nara is met een korte treinreis goed bereikbaar vanuit Kyoto.

Nikk˘ (Nikko)

nikko

naar de fotogalerij
Nikk˘ is een klein dorp, gelegen in een bergachtig bosgebied. Dit gebied is door Tokugawa Ieyasu uitgezocht voor zijn laatste rustplaats. Men vindt er nu een groot complex, dat bestaat uit meerdere tempels maar de grootste daarvan is de T˘sh˘gu tempel, ter ere van deze eerste Tokugawa sh˘gun. Het bestaat uit 5 niveaus die met kan bereiken via trappetjes om uiteindelijk bij de een kleine bescheiden pagode te komen, waar de as van de sh˘gun wordt bewaard. Het complex heeft zeer fraai en uitbundig versierd houtsnijwerk, volgens sommigen on-Japans. Er is ook een tempel ter ere van zijn kleinzoon, Tokugawa Iemitsu. Het is er meestal erg druk, vooral op zondag.
Van Nikk˘ is het nog even met een bus rijden naar het fraaie, op 1270 m hoogte gelegen Chűzenji-meer en de zeer beroemde Kegon-waterval. Niet dat de waterval zo indrukwekkend is qua grootte maar het totaal van de natuur kan heel spectaculair zijn. Voor meer foto's klik op de camera hier boven.

Okayama

okayama landschapstuin


De twee belangrijkste bezienswaardigheden dingen in Okayama zijn de Okayama-j˘ en de K˘raku-en. De Okayama-j˘ is een zeer fraaie burcht uit 1597 en de K˘raku-en is een mooie landschapstuin. Men zegt dat deze tuin tot de drie mooiste van Japan behoort. Een groot voordeel is de makkelijke bereikbaarheid van Okayama, het ligt aan de shinkansenlijn. Vanuit Hiroshima doet de shinkansen er ongeveer drie kwartier over en vanuit Kyoto ongeveer anderhalf uur, e.e.a. afhankelijk van type shinkansen.

Osaka

osakaburcht


Na Tokyo en Yokohama, is Osaka de grootste stad van Japan met ruim 2,5 miljoen inwoners. Osaka heeft een mooie burcht (Japans kasteel) en veel mooie tempels. Voor wie het in Japan wil zien, er zijn de Universal Studios. Leuk is ook D˘tombori, vooral 's avonds, een smal straatje met restaurantjes en theaters. In 1994 is Kansai International Airport geopend, een vliegveld op een kunstmatig eiland, 50 km ten zuiden van Osaka. Osaka is ook een aantrekkelijke aanvlieg-stad omdat het met Shin-Osaka aan de shinkansenspoorlijn ligt en dichtbij Kyoto.

Shirakawag˘

naar de fotogalerij
Shirakawag˘ of Shirakawa is een klein plaatsje in de Alpen van Japan. Eigenlijk is het een openluchtmuseum, een verzameling van oude Minka huizen met steile daken met wel een meter dik rijststro. De daken zijn steil zodat sneeuw er niet makkelijk op blijft liggen. Dit wordt wel de 'gassh˘-zukuri' stijl genoemd (gassh˘ betekent 'handen samengevouwen in gebed' en zukuri betekent 'gebouwd').
Bezoeken van Shirakawag˘ is prima te doen met de bus vanuit Takayama. De bus doet er ongeveer een uur en drie kwartier over.

Takayama

Takayama

naar de fotogalerij
Een leuk klein stadje, dat wel steeds toeristischer wordt, al is het wel voor de Japanse toerist. Een aantal straten is nog in oude stijl gebouwd. Het is er leuk wandelen, zowel in de stad zelf als er omheen, langs de hellingen waar veel tempels zijn gebouwd. De streek rond Takayama is een goede sakestreek omdat het water er van goede kwaliteit is. Beroemd zijn de twee festivals van Takayama, in april en in oktober. Takayama is ook een goed uitgangspunt voor wandelingen of grotere tochten naar bijv. de Alpen zoals naar Kamik˘chi.

 

Tsumago

Zie Magome
  naar de fotogalerij
.

Uji

uji byodoin

naar de fotogalerij
Uji is een klein plaatsje dat vlak onder Kyoto ligt, tussen Kyoto en Nara. Het is makkelijk met de trein te bereiken. In Uji heeft zich een deel van het verhaal van prins Genji (Genji Monogatari) afgespeeld, vandaar ook de vele afbeeldingen en beelden van het hofleven uit de Heianperiode. Daarnaast is Uji beroemd om de By˘d˘intempel. Oorspronkelijk een villa, die in 1052 door Fujiwara Yorimichi werd omgebouwd tot een boeddhistische tempel van de Reine Land sekte. Het is een symmetrisch bouwwerk met in het midden de beroemde Fenikshal (H˘˘d˘).
Naast het feit dat er twee vuurvogels op het dak staan, doet hele bouwwerk ook denken aan een vogel met uitgespreide vleugels. Het is van zeer fraaie architectuur, maar enig onderhoud zou geen kwaad kunnen (2004). Verder is de brug over de rivier Uji een bezoek waard, alsmede de vele tempels aan de overkant van de rivier.


Andere mogelijkheden, buiten de vier grote eilanden van Japan, zijn de kleinere eilandengroepen, zoals Okinawa en de Osagawa eilanden. Voor meer informatie over deze eilanden, verwijzen we naar de links hieronder.

Links


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin