Evenementenkalender

Cursussen en Workshops

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Evenementenkalender

Met dank aan alle tipgevers.
Organisatoren van uitvoeringen, optredens of andere interessante evenementen die betrekking hebben op Japan of de Japanse cultuur, kunnen hun evenement d.m.v. een e-mail doorgeven voor plaatsing op deze pagina.
Graag hierbij vermelding van 'Evenement' in de onderwerpregel.

Plaatsing van de mededeling op deze pagina is kosteloos.
Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke fouten in data of teksten.
Door uw info naar ons op te sturen gaat u akkoord met bovenstaande.

Informeer altijd bij de betreffende organisatie voor eventuele wijzigingen.

◄◄ =  meerdaags evenement waarvan aanvangsdatum reeds gepasseerd is.

Maart 2023

◄◄ 27 januari 2023 (vrijdag) t/m 23 april 2023 (zondag)

 

Tentoonstelling: Verborgen betekenissen. Vrouwen en mannen in de Japanse prentkunst
Door: Verschillende beroemde kunstenaars.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Met 123 topstukken van de beroemdste kunstenaars uit de hoogtijdagen van de Japanse prentkunst (1765-1865) geeft 'Verborgen betekenissen' een groot overzicht van de klassieke prentkunstthema’s: helden, schoonheden, acteurs en erotische prentkunst.
Van 27 januari t/m 23 april 2023 toont Japanmuseum SieboldHuis ‘Verborgen betekenissen. Vrouwen en mannen in de Japanse prentkunst’. De tentoonstelling geeft met 123 topstukken van de beroemdste kunstenaars uit de hoogtijdagen van de Japanse prentkunst (1765-1865) een groot overzicht van de klassieke prentkunstthema’s: helden, schoonheden, acteurs en erotische prentkunst. De houtblokprenten (ukiyo-e) vormen gelaagde raadsels en bevatten veel verwijzingen naar verhalen over de Japanse geschiedenis, literatuur, mythologie, mode, folklore of roddels uit het dagelijks leven in de Edo-periode. Sommige werken bevatten sluikreclame of omzeilen de censuurwetten.
Voor deze tentoonstelling is elke prent tot in het kleinste detail onderzocht en beschreven. Er is gekeken naar de versieringen, rekwisieten, motieven, cartouches en achtergronden, want die onthullen de opeenstapeling van verhalen in de werken. Neem de prent ‘Yoyokiku en Yoyotsuru van Huize Matsubaya’ van Kitagawa Utamaro. Dit is een vrolijke parodie op een populair Japans kabuki-toneelstuk dat zich in de lente afspeelt, zoals de kersenbloesem in de rechterbovenhoek verraadt. De tekst linksboven vertelt dat de dames in dienst zijn van het Matsubaya-bordeel. De linker vrouw draagt een pop van een beroemde acteur die de hoofdrol speelt in het stuk.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 21 maart 2023 (dinsdag) t/m 31 oktober 2023 (dinsdag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Zie verder op de website.
De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste van zijn soort in Europa, de plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht. Soms kan je ook de vredesbel horen luiden. Sinds 2016 heeft de vredesbel een vaste plaats in de tuin. Daarbovenop zijn er elke maand ook tal van activiteiten die open staan voor het publiek.
Info: https://www.visithasselt.be/

26 maart 2023 (zondag)

Hanami dag
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
Het is lente! Het is hanami-tijd! In Japan trekken mensen er in deze periode op uit om, onder het genot van lekker eten en drinken, met elkaar de schoonheid van de sakura, de kersenbloesem te bewonderen. Hanami noemen zij dit. Het is ook een moment om na te denken over de vergankelijkheid van het leven, want de bloeitijd is mooi, maar kort.
In en om het museum zijn er op 12, 19 en 26 maart allerlei activiteiten die in het teken staan van hanami. Zo kun je picknicken onder de sakura, deelnemen aan een workshop, lezing, rondleiding of proeverij. Of aan de haiku wedstrijd. Speciaal voor kinderen is er een hanamispeurtocht. Verder kun je luisteren naar een verhaal en meehelpen met het vouwen van sakura voor in de net echte boom die speciaal voor hanami is gemaakt en te bewonderen is in het atelier van het museum.
Deze zondag: Japanse les, Etegami, Theeproeverij, Speedrondleiding bloesems, bloemen en plantenmotieven, Theeceremonie, Workshop Ikebana.
Let op: voor alle activiteiten in het museum is een geldig entreebewijs nodig.
De Theeproeverij kost € 5, Theeceremonie kost € 10 en workshop Ikebana kost € 10.
Info: https://www.volkenkunde.nl/

26 maart 2023 (zondag)

Workshop: Sakura stempels maken
Door: Julia Mestrum
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.
Vier de lente en maak je eigen stempel tijdens deze creatieve workshop!
Japan heeft veel bijzondere tradities als het neerkomt op stempels. Wist je bijvoorbeeld dat stempels nog steeds als handtekeningen worden gebruikt op officiŽle documenten? En dat elk treinstation een unieke stempel heeft om te verzamelen?
Tijdens deze creatieve workshop leer je hoe je zelf een stempel kan ontwerpen, en maak je een eigen stempel om mee naar huis te nemen! Leer meer over Japanse tradities zoals Hanami, echt genieten van het voorjaar.
Deze workshop is voor iedereen van 13 jaar of ouder. We werken tijdens deze workshop met een mes en guts, dit is op eigen risico.
Julia Mestrum is student Japanologie met specialisatie in Japanse film en popcultuur. Haar interesse en kennis deelt zij graag met anderen tijdens creatieve workshops met focus op Japanse cultuur en tradities.
Aanmelden via link op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

April 2023

◄◄ 27 januari 2023 (vrijdag) t/m 23 april 2023 (zondag)

 

Tentoonstelling: Verborgen betekenissen. Vrouwen en mannen in de Japanse prentkunst
Door: Verschillende beroemde kunstenaars.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 21 maart 2023 (dinsdag) t/m 31 oktober 2023 (dinsdag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Zie verder op de website.
Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.visithasselt.be/

2 april 2023 (zondag)

Lezing: Censuur in de Edo-periode
Door: Jim Dwinger
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.
In deze lezing van Jim Dwinger komt u te weten wat de invloed van het censuurbeleid op de prentkunst uit de Edo-periode is geweest.
Ook vandaag is censuur nog een wereldwijd fenomeen: boekverbrandingen, journalisten die de mond gesnoerd worden, iemand die vloekt met #%@!, geblokkeerde websites of controversiŽle aanpassingen in bekende kinderboeken, om maar wat te noemen.
Of het nou gaat om politieke macht of het krijgen van moreel gelijk, censuur heeft vele gezichten. Maar ťťn ding staat hierin altijd centraal: de verspreiding van informatie. Machtshebbers zijn zich al eeuwen goed bewust van de kracht van de massamedia, waarvan het gedrukte boek het belangrijkst was tot de komst van elektronica. Al eeuwen voordat de Gutenberg-pers Europa op haar kop zette werd in Oost-AziŽ gedrukt ťn gecensureerd: al in 9e-eeuws China stond een verbod op het particulier drukken van kalenders.
Japan tijdens de Edo-periode (1600-1868) zag een ongekende stijging in de populariteit van drukwerken, zowel boeken als de talloze losstaande prenten die het thema vormen van de huidige tentoonstelling. In de 19e eeuw waren er in de stad Edo (Tokio) alleen al zeker meer dan 200 commerciŽle uitgeverijen actief. Maar het Tokugawa-shogunaat (de samoerai-regering) dat destijds de dienst uitmaakte stond niet bepaald bekend om een liberale houding. Deze lezing gaat in op de invloed van het censuurbeleid op de prentkunst van de Edo-periode.
Kosten: € 5,00 (excl. museumentree). Aanmelden via website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

2 april 2023 (zondag)

Workshop: Sushi workshop met Taji the Chef
Door: Taji the Chef
Plaats en tijd: Rotterdam, Shofukan, 16.00 uur.

Op 2 april om 16:00 uur eindelijk weer een workshop van Taji the Chef! U leert zelf de verrukkelijkste maki en nigiri maken, waarbij Taji-san veel aandacht besteed aan het correct bereiden van de rijst. En u verorbert na afloop uiteraard de sushi samen! De kosten zijn €82,50 p.p. incl. ingrediŽnten; de voertaal is Engels en u neemt zelf een theedoek, een scherp mes en een snijplank mee. Aanmelden via info@shofukan.nl.
Info: https://www.shofukan.nl

16 april 2023 (zondag)

Workshop: Ikebana. De Japanse bloemsierkunst
Door: Noriko van Lit-Suzuki
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Maak kennis met de Japanse bloemsierkunst tijdens deze fleurige workshop.
Bloemen vormen een belangrijk onderdeel in een landschap en worden voor veel gelegenheden gebruikt. Na het volgen van de Ikebanaworkshop, weet je dat er veel meer mogelijk is met bloemen. In plaats van in een vaas, worden de bloemen door middel van zogenaamde kenzans, een soort kleine spijkerbedjes, op hun plek gehouden. Er zijn verschillende stijlen in Ikebana. Elke stijl heeft zo zijn eigen regels en richtlijnen voor de compositie. Op zoek naar inspiratie en benieuwd naar deze stijlen? Doe mee met deze Ikebana-workshop en maak kennis met deze veelzijdige bloemsierkunst. Tijdens de workshop wordt gewerkt met verschillende materialen en worden verschillende schikkingen geoefend. Na afloop van de workshop krijgt u uw schikking mee naar huis.
De ervaren docent Noriko van Lit-Suzuki is al ruim 30 jaar aangesloten bij de Ikebana Ohara school. Naast regulaire lessen geeft ze workshops en demonstraties. Regelmatig gaat Noriko terug naar Japan en volgt daar ikebana lessen.
Kosten: € 35,- (excl. museumentree, incl. materiaalkosten). Aanmelden via website.
Maximumcapaciteit: 10 personen
Info: https://www.sieboldhuis.org/

16 april 2023 (zondag)

Lezing: De kimono in prenten uit de Edo-periode
Door: Joosje Smit
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 15.00 - 16.00 uur.

In deze lezing staat het meest herkenbare en iconische Japanse kledingstuk centraal; de kimono! Kom meer te weten over de mode uit de Edo-periode (1603-1868) en de verborgen betekenissen in de kimono op de prenten die momenteel de tentoonstellingsruimten sieren.
Van prachtig opgedofte dames uit de rosse buurt van het Yoshiwara in Edo tot de stoere acteurs in de theaters: de mode en kostuums waren van groot belang voor iedereen. Net als tegenwoordig zeggen kleren veel over iemand en dus waren kimono ook een manier om de eigen identiteit te uiten. De prenten uit de laat-Edo-periode tonen een grote verscheidenheid van in kimono gestoken personages. Soms alleen uit esthetisch belang, maar soms schuilt er ook een verhaal achter..
Tijdens de lezing zal worden ingegaan op de mode uit die tijd en worden bepaalde trendsetters uitgelicht die de aangeboden patronen en stijlen populariseerden. Naast de mode op de straten zal er ook aandacht geschonken worden aan een aantal prenten uit de tentoonstelling met verborgen betekenissen. Uiteraard is er ook ruimte om vragen te stellen aan het einde van de lezing en raden we het iedereen aan om na de lezing zelf met een frisse blik de prenten te gaan bewonderen!
Kosten: € 5,00 (excl. museumentree). Aanmelden via website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

23 april 2023 (zondag)

Lezing: Polderjapanner
Door: Fumiko Miura
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

In deze lezing vertelt schrijver Fumiko Miura over haar boek en ervaringen als Japanse in Nederland.
Fumiko Miura verhuisde meer dan twintig jaar geleden van Japan naar Nederland. Er waren veel dingen waarover ze zich verbaasde toen ze hier pas woonde, niet in de laatste plaats als het om eten gaat. Je kunt maar drie keer per dag genieten van een maaltijd, en dan kies je twee keer voor brood met kaas? vroeg ze zich vertwijfeld af. Maar er is natuurlijk meer waar ze zich toe moest verhouden toen ze zich in Nederland vestigde, zoals het leren van de taal, de Nederlandse omgang met migranten en tal van clichťs die in het westen over Japan de ronde doen.
Van de polonaise tot de inburgeringscursus, van haar verslaving aan de onovertroffen patat van Bram Ladage tot de inburgering van sushi in Nederland, van deeltijdwerken tot karoushi, dood door overwerk: Polderjapanner is een buitengemeen aanstekelijk boek over de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Japan.
Kosten: Gratis (excl. museumentree). Aanmelden via website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Mei 2023

◄◄ 21 maart 2023 (dinsdag) t/m 31 oktober 2023 (dinsdag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Zie verder op de website.
Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.visithasselt.be/

Juni 2023

◄◄ 21 maart 2023 (dinsdag) t/m 31 oktober 2023 (dinsdag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Zie verder op de website.
Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.visithasselt.be/

17 juni 2023 (zaterdag)

 

Lezing: Wat en hoe in Japan. Een goede voorbereiding en vakantie voorpret!
Door: Maria van den Broek (Tonbo).
Plaats en tijd: Rotterdam, Shofukan, 10.00 - 13.00 uur.
Hoe werkt het openbaar vervoer in Japan? Hoe moet ik me gedragen in een restaurant, een Japans badhuis of een Japanse tempel? Moet ik nou wel buigen of juist niet? De Westerse toerist die voor het eerst Japan bezoekt, heeft veel vragen over het land van de rijzende zon. Een goede voorbereiding draagt bij aan een aangename en ontspannen reis. Daarom organiseert Japanoloog Maria van den Broek (www.tonbo.nl) op zaterdag 17 juni 2023 van 10:00 – 13:00 een cultuurtraining Japans in het Japans Cultureel Centrum Shofukan (www.shofukan.nl) te Rotterdam.
De training zal in het Nederlands worden verzorgd en is bedoeld voor iedereen die op reis/vakantie naar Japan gaat en kennis wil maken met de Japanse gewoonten en gebruiken.
Naast algemene informatie over het land Japan, de verschillende religies, de Japanse taal, omgangsvormen en eetcultuur, zal de training ook allerlei praktische informatie en tips bevatten.
Kosten voor deelname bedragen € 40,00 per deelnemer. Dit is inclusief BTW en exclusief lesmateriaal ŗ € 10,00 (hand-out van de presentatie). Het lesmateriaal bestaat uit een reader waarvan de kosten € 10,00 bedragen. Deze is vooraf te bestellen of, eventueel na inzage, na afloop van de lezing.
Voor vragen of aanmeldingen, kunt u een mail sturen naar info@tonbo.nl of bellen naar 010 4853624.
Info: http://www.tonbo.nl/

Juli 2023

◄◄ 21 maart 2023 (dinsdag) t/m 31 oktober 2023 (dinsdag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Zie verder op de website.
Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.visithasselt.be/

Augustus 2023

◄◄ 21 maart 2023 (dinsdag) t/m 31 oktober 2023 (dinsdag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Zie verder op de website.
Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.visithasselt.be/

September 2023

◄◄ 21 maart 2023 (dinsdag) t/m 31 oktober 2023 (dinsdag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Zie verder op de website.
Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.visithasselt.be/

Oktober 2023

◄◄ 21 maart 2023 (dinsdag) t/m 31 oktober 2023 (dinsdag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Zie verder op de website.
Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.visithasselt.be/

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 24 maart 2023


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin