Evenementenkalender

Cursussen en Workshops

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Evenementenkalender

Met dank aan alle tipgevers.
Organisatoren van uitvoeringen, optredens of andere interessante evenementen die betrekking hebben op Japan of de Japanse cultuur, kunnen hun evenement d.m.v. een e-mail doorgeven voor plaatsing op deze pagina.
Graag hierbij vermelding van 'Evenement' in de onderwerpregel.

Plaatsing van de mededeling op deze pagina is kosteloos.
Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke fouten in data of teksten.
Door uw info naar ons op te sturen gaat u akkoord met bovenstaande.

Informeer altijd bij de betreffende organisatie voor eventuele wijzigingen.

◄◄ =  meerdaags evenement waarvan aanvangsdatum gepasseerd is.

Juli 2017

◄◄ 14 april 2017 (vrijdag) t/m 17 september 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Cool Japan.
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
De tentoonstelling Cool Japan, die op vrijdag 14 april in Volkenkunde opent, is een grote visuele ontdekkingstocht: een onderdompeling in de populaire Japanse beeldcultuur. Van Hello Kitty tot de eeuwenoude samoerai, van manga en de meest waanzinnige games tot de extravagant geklede jongeren en hun uitzinnige fancultuur. Japan is een land van extremen: tradities en moderne visuele uitspattingen gaan er hand in hand. Cool Japan is de eerste tentoonstelling die de wereldwijde fascinatie voor dit land in beeld brengt. Een feest van herkenning en verwondering: dit mag je niet missen!
Info: https://volkenkunde.nl/tentoonstelling-cool-japan

◄◄ 14 april 2017 (vrijdag) t/m 27 augustus 2017 (zondag)

 

Galerijtentoonstelling Japanse fascinatie voor Holland
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
Tegelijk met de grote tentoonstelling ‘COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld’, organiseert Museum Volkenkunde de expositie ‘Japanse fascinatie voor Holland – wetenschap, techniek en mode’. Waar de ene tentoonstelling de populariteit en wereldwijde belangstelling voor Japan onder de loep neemt, draait het bij de ander om de fascinatie in het oude Japan voor Holland en de Hollanders. Aan de hand van meer dan dertig bijzondere voorwerpen krijgt de bezoeker een beeld van deze Japanse fascinatie in vroeger tijd.
Van 1641 tot 1853 was de Hollandse handelspost Deshima, in de baai van Nagasaki, de enige connectie tussen Japan en Europa. Nederland was toen het enige Europese land dat handel mocht drijven met Japan. De grote handelsschepen maakten ongelofelijk veel indruk en zijn volop vastgelegd in prenten en schilderingen. Roodharige Hollanders waren hét symbool van de handelspartners waarmee volop zaken werd gedaan. Hun afbeeldingen kwamen voor op verfijnde accessoires zoals de gelakte stapeldoosjes (inrõ) die de Japanners droegen. Ook de letters van het alfabet behoorden tot de stereotiepe symbolen van het exotische Holland.
Info: https://www.volkenkunde.nl/

◄◄ 17 juni 2017 (zaterdag) t/m 2 september 2017 (zaterdag)

 

Tentoonstelling De Wereld in Huis, Aziatisch porselein - Delfts aardewerk
Plaats: Groningen, Groninger Museum.

Nederland had in de 17e en 18e eeuw een spilfunctie in de introductie van Azië in Europa. Dat is komende zomer te zien in de tentoonstelling De Wereld in Huis. Het Chinese en Japanse porselein, Japanse lakwerk en Indiase sitsen (handbeschilderde stof), laten zien hoe het Nederlandse interieur werd verrijkt met Aziatische invloeden.
Info: http://www.groningermuseum.nl/de-wereld-huis

◄◄ 24 juni 2017 (zaterdag) t/m 15 oktober 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Between the Lines
Van: Chiharu Shiota
Plaats: 's Hertogenbosch, Noordbrabants Museum.

De Japanse kunstenaar Chiharu Shiota (Osaka, 1972) was in 2015 de sensatie van de 56ste Biënnale van Venetië. Het Japanse paviljoen met haar installatie The Key in the Hand stond dat jaar in de top-5 tentoonstellingen van The Guardian en op de cover van The New York Times. Chiharu Shiota’s eerste solotentoonstelling in Nederland biedt een retrospectief overzicht van haar oeuvre. De speciaal op maat van Het Noordbrabants Museum gemaakte installatie Uncertain Journey is het klapstuk van de tentoonstelling.
In totaal worden er 24 werken geëxposeerd, daterend van 1994 tot 2017, waaronder video’s, foto’s, tekeningen, grote en kleine draadsculpturen en een bronzen beeld. Met de foto The Key in the Hand en de video How Did you Come into this World? toont Het Noordbrabants Museum twee werken uit de gevierde Venetiëshow.
Info: http://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/

◄◄ 23 juni 2017 (vrijdag) t/m 3 september 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Tôhoku Girls. Kokeshi poppen uit Japan
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Deze zomer heeft Japanmuseum SieboldHuis driehonderd houten handgemaakte poppen uit het noordoosten van Japans grootste eiland Honshū te logeren. De karakteristieke Japanse poppen tonen de liefde en ambachtelijke vaardigheden van de poppenmakers. Dit eeuwenoude ambacht wordt van generatie op generatie doorgegeven en elke pop wordt met veel liefde, zorg en aandacht gemaakt. Door hun simpele en cilindrische vorm zijn de dames duidelijk herkenbaar. Toch is elk exemplaar uniek en de oplettende kijker ontdekt al snel de enorme variatie aan kleur, vorm, grootte en beschildering.
Deze houten ‘kokeshi’ komen oorspronkelijk uit de noordoostelijke Japanse provincie Tōhoku. Het landschap van Tōhoku kenmerkt zich door bergen, bossen, vulkanen en witte koude winters. De natuurlijke warmwaterbronnen zijn al jaren een toeristische trekpleister. Ambachtslieden en houtbewerkers maakten verschillende huishoudelijke artikelen zoals kommen en schalen van esdoorn of kornoeljehout. Van hetzelfde materiaal werden zo’n tweehonderd jaar geleden de allereerste poppen gemaakt. Het speelgoed werd een populair souvenir voor de toeristen, waardoor de poppen al snel in het hele land bekendheid kregen.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 23 juni 2017 (vrijdag) t/m 3 september 2017 (zondag)

 

Fototentoonstelling 'Het gemaakte landschap. Foto’s van Toshio Shibata’
Van: Toshio Shibata
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Deze zomer toont Japanmuseum SieboldHuis het Japanse landschap door de ogen van Shibata Toshio. De gerenommeerde landschapsfotograaf brengt grootschalige weg- en waterbouwkundige constructies in onbewoonde gebieden in beeld. Met deze fototentoonstelling laat het museum het indrukwekkende spanningsveld tussen het menselijk ingrijpen en de kracht van de natuur zien. Vanuit het perspectief van Shibata ervaart u de schoonheid van het gemaakte landschap.
Shibata Toshio (1949, Tokyo) vertrok na het voltooien van zijn studie aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music naar Europa. Na zijn verblijf in Nederland en een studie in België, keerde Shibata na vier jaar weer terug naar Japan. Hij besefte dat zijn kijk op zijn geboorteland veranderd was en ontdekte de visuele schoonheid en grootsheid van het menselijk ingrijpen in het Japanse landschap. Civieltechnische constructies zoals stuwdammen, meren, bermen en bruggen staan centraal in zijn werk.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

22 juli 2017 (zaterdag)

 

Workshop Japanse kalligrafie
Door: Owen Tjon Sie Fat
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 14.00 - 16.00 uur

Maak kennis met de beginselen van het Japanse schoonschrift,shūji 習字 en shodō 書道. Met shūji wordt schoonschrift in het algemeen aangeduid, de correcte postuur en penseelgreep; deze liggen aan de basis van de creatie van stevige, expressieve streken van zowel kanji als kana. Kennis hiervan is nodig voor de beoefening van shodō. Shodō is kalligrafie zoals wordt beoefend als kunst of als onderdeel van meditatie.
Aanmelden via onderstaande link.
Prijs: € 40,-
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177-2 1012RK Amsterdam
Info: http://www.japansecultuur.nl/workshops-kalligrafie

29 juli 2017 (zaterdag)

 

Workshop Kokeshi schilderen
Door: Mardie Feikens
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur

Laat u inspireren door de tentoonstelling 'Tōhoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan' en ga zelf aan de slag in deze workshop, waar u uw eigen popje zal beschilderen.
Deze zomer toont Japanmuseum SieboldHuis een grote privécollectie traditionele Kokeshi-poppen. De karakteristieke handgemaakte houten poppen tonen de liefde en ambachtelijke vaardigheden van de poppenmakers uit Tōhoku. Op het eerste gezicht lijken de poppen allemaal op elkaar. Elke dame heeft de onmiskenbare simpele en cilindrische vorm. Maar de oplettende kijker ontdekt als snel de elf verschillende stijlen en de grote diversiteit in kleur, vorm, grootte, beschildering en karakter.
Max. capaciteit: 10 personen.
Kosten: €10,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Aanmelden via formulier op website (deelname alleen mogelijk via reservering).
Info: http://www.sieboldhuis.org/

30 juli 2017 (zondag)

 

Rondleiding Tôhoku Girls
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur

Deze zomer heeft Japanmuseum SieboldHuis een grote privécollectie handgemaakte poppen te logeren. Op het eerste gezicht zien ze de dames er allemaal hetzelfde uit, maar schijn bedriegt.
De geschiedenis van deze poppen begint ongeveer tweehonderd jaar geleden in Tōhoku, in de prefectuur Miyagi. Door de loop der jaren ontwikkelde en verspreidde het ambacht zich door de gehele regio. Hoewel alle handwerk mannen elkaar beïnvloedden, kwamen er al snel verschillende stijlen naar voren. Vandaag de dag onderscheiden we er elf. Iedere stijl kenmerkt zich door een bepaalde vorm, de manier waarop het hoofd is bevestigd, een eigen haarversiering, bepaalde kleuren, patronen op het lichaam en gezichtsuitdrukkingen.
Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de unieke dames met hun veelzijdige karakters.
Toegang: gratis (exclusief museumentree).
Maximumcapaciteit: 15 personen.
Aanmelden via formulier op website (deelname alleen mogelijk via reservering).
Info: http://www.sieboldhuis.org/

Augustus 2017

◄◄ 14 april 2017 (vrijdag) t/m 17 september 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Cool Japan.
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
Voor een omschrijving zie de vermelding in juli.
Info: https://volkenkunde.nl/tentoonstelling-cool-japan

◄◄ 14 april 2017 (vrijdag) t/m 27 augustus 2017 (zondag)

 

Galerijtentoonstelling Japanse fascinatie voor Holland
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
Voor een omschrijving zie de vermelding in juli.
Info: https://www.volkenkunde.nl/

◄◄ 17 juni 2017 (zaterdag) t/m 2 september 2017 (zaterdag)

 

Tentoonstelling De Wereld in Huis, Aziatisch porselein - Delfts aardewerk
Plaats: Groningen, Groninger Museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in juli.
Info: http://www.groningermuseum.nl/de-wereld-huis

◄◄ 24 juni 2017 (zaterdag) t/m 15 oktober 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Between the Lines
Van: Chiharu Shiota
Plaats: 's Hertogenbosch, Noordbrabants Museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in juli.
Info: http://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/

◄◄ 23 juni 2017 (vrijdag) t/m 3 september 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Tôhoku Girls. Kokeshi poppen uit Japan
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in juli.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 23 juni 2017 (vrijdag) t/m 3 september 2017 (zondag)

 

Fototentoonstelling 'Het gemaakte landschap. Foto’s van Toshio Shibata’
Van: Toshio Shibata
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in juli.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

12 augustus 2017 (zaterdag)

 

Workshop Kokeshi Papercraft
Door: Mardie Feikens
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur

Maak van een plat stuk papier een driedimensionaal papercraftmodel met niet meer dan een schaar, lijm en een vouwbeen.
Japan staat bekend om origami, de kunst van het papier vouwen zonder te knippen. Naast deze prachtige papierkunst is de papercraft, het maken van driedimensionale papieren modellen, helemaal de rage in Japan. Jongeren ontwerpen modellen van hun favoriete tekenfilm of Pokemon, en delen deze op papercraft forums.
Max. capaciteit: 10 personen.
Kosten: €10,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Aanmelden via formulier op website (deelname alleen mogelijk via reservering).
Info: http://www.sieboldhuis.org/

13 augustus 2017 (zondag)

 

Rondleiding Tôhoku Girls
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur

Deze zomer heeft Japanmuseum SieboldHuis een grote privécollectie handgemaakte poppen te logeren. Op het eerste gezicht zien ze de dames er allemaal hetzelfde uit, maar schijn bedriegt.
De geschiedenis van deze poppen begint ongeveer tweehonderd jaar geleden in Tōhoku, in de prefectuur Miyagi. Door de loop der jaren ontwikkelde en verspreidde het ambacht zich door de gehele regio. Hoewel alle handwerk mannen elkaar beïnvloedden, kwamen er al snel verschillende stijlen naar voren. Vandaag de dag onderscheiden we er elf. Iedere stijl kenmerkt zich door een bepaalde vorm, de manier waarop het hoofd is bevestigd, een eigen haarversiering, bepaalde kleuren, patronen op het lichaam en gezichtsuitdrukkingen.
Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de unieke dames met hun veelzijdige karakters.
Toegang: gratis (exclusief museumentree)
Maximumcapaciteit: 15 personen
Aanmelden via formulier (deelname alleen mogelijk via reservering)
Info: http://www.sieboldhuis.org/

25 augustus 2017 (vrijdag)

Nihongo Kaiwa - Summer Cultural event
Plaats en tijd: Amstelveen, EGCC, 10.30 - 12.30 uur.

In de maanden juli en augustus bieden de dames van The Japan Women's Club in Amstelveen geen conversatiemogelijkheden. In plaats daarvan zijn er 2 'Summer Cultural events for everyone'.
Vandaag: Let's make a traditional Japanese fan decorating with collage washi paper.
€10 p.p.
Vooraf aanmelden is niet nodig, maar u kunt, indien u dit wenst, altijd even contact opnemen via het hieronder vermelde e-mailadres.
Plaats is het European Go Cultural Centre, JCC-room, Schokland 14 in Amstelveen.
Info: http://jwcamstelveen.blog.fc2.com en jwcnihongokaiwa@gmail.com

September 2017

◄◄ 14 april 2017 (vrijdag) t/m 17 september 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Cool Japan.
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
Voor een omschrijving zie de vermelding in juli.
Info: https://volkenkunde.nl/tentoonstelling-cool-japan

◄◄ 17 juni 2017 (zaterdag) t/m 2 september 2017 (zaterdag)

 

Tentoonstelling De Wereld in Huis, Aziatisch porselein - Delfts aardewerk
Plaats: Groningen, Groninger Museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in juli.
Info: http://www.groningermuseum.nl/de-wereld-huis

◄◄ 24 juni 2017 (zaterdag) t/m 15 oktober 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Between the Lines
Van: Chiharu Shiota
Plaats: 's Hertogenbosch, Noordbrabants Museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in juli.
Info: http://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/

◄◄ 23 juni 2017 (vrijdag) t/m 3 september 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Tôhoku Girls. Kokeshi poppen uit Japan
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in juli.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 23 juni 2017 (vrijdag) t/m 3 september 2017 (zondag)

 

Fototentoonstelling 'Het gemaakte landschap. Foto’s van Toshio Shibata’
Van: Toshio Shibata
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in juli.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

9 september 2017 (zaterdag)

 

Workshop Shakuhachi
Door: Hélène Seiyu Codjo
Plaats en tijd: Rotterdam, Shofukan, 10.00 - 18.00 uur.

10:00-12:30: Blowing zen. Ro-buki meditatie, ademhaling- en toonoefeningen. Basis technieken van de shakuhachi.
13:30-16:00: Samen blazen. Traditionele honkyoku's van de Hijiri-ryū school.
16:30-18:00: Concert (30 min) en workshop voor absolute beginners (60 min). Bestemd voor mensen die willen weten of de shakuhachi iets voor hun is. Enkele shakuhachi's worden beschikbaar gesteld om zelf te proberen.
Locatie: Shofukan, Charloisse Kerksingel 32-14, Rotterdam.
Kosten: 1 workshop = € 35, 2 workshops= € 60, concert & workshop voor absolute beginners = € 25.
Deelnemers aan een workshop kunnen gratis het concert bijwonen.
Info: www.fluitshakuhachi.nl

9 september 2017 (zaterdag)

 

Workshop Japanse kalligrafie = VOL. Zie extra workshop op 22 juli 2017.
Door: Owen Tjon Sie Fat
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 14.00 - 16.00 uur

Maak kennis met de beginselen van het Japanse schoonschrift,shūji 習字 en shodō 書道. Met shūji wordt schoonschrift in het algemeen aangeduid, de correcte postuur en penseelgreep; deze liggen aan de basis van de creatie van stevige, expressieve streken van zowel kanji als kana. Kennis hiervan is nodig voor de beoefening van shodō. Shodō is kalligrafie zoals wordt beoefend als kunst of als onderdeel van meditatie.
Aanmelden via onderstaande link.
Prijs: €40,-
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177-2 1012RK Amsterdam
Info: http://www.japansecultuur.nl/workshops-kalligrafie

23 september 2017 (zaterdag)

 

Lezing: Wat en hoe in Japan. Een goede voorbereiding en vakantie voorpret!
Door: Maria van den Broek (Tonbo).
Plaats en tijd: Rotterdam, Shofukan, 10.00 - 13.00 uur.
Hoe werkt het openbaar vervoer in Japan? Hoe moet ik me gedragen in een restaurant, een Japans badhuis of een Japanse tempel? Moet ik nou wel buigen of juist niet? De Westerse toerist die voor het eerst Japan bezoekt, heeft veel vragen over het land van de rijzende zon. Een goede voorbereiding draagt bij aan een aangename en ontspannen reis. Daarom organiseert Japanoloog Maria van den Broek (www.tonbo.nl) op zaterdag 23 september 2017 van 10:00 – 13:00 een cultuurtraining Japans in het Japans Cultureel Centrum Shofukan (www.shofukan.nl) te Rotterdam.
De training zal in het Nederlands worden verzorgd en is bedoeld voor iedereen die op reis/vakantie naar Japan gaat en kennis wil maken met de Japanse gewoonten en gebruiken.
Naast algemene informatie over het land Japan, de verschillende religies, de Japanse taal,
omgangsvormen en eetcultuur, zal de training ook allerlei praktische informatie en tips bevatten.
Kosten voor deelname bedragen € 37,50 per deelnemer. Dit is inclusief BTW en exclusief lesmateriaal
à € 7,50 (hand-out van de presentatie).
Voor vragen of aanmeldingen, kunt u een mail sturen naar info@tonbo.nl of bellen naar 010 4853624.
Info: http://www.tonbo.nl/

Oktober 2017

◄◄ 24 juni 2017 (zaterdag) t/m 15 oktober 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Between the Lines
Van: Chiharu Shiota
Plaats: 's Hertogenbosch, Noordbrabants Museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in juli.
Info: http://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/

14 oktober 2017 (zaterdag) t/m 29 oktober 2017 (zondag)

 

Najaarsopening Japanse Tuin Clingendael.
Plaats en tijd: Den Haag, Clingendael, 10.00 - 16.00 uur.

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 6 weken in het voorjaar en 2 weken in het najaar geopend. Deze voor- en najaarsopeningen worden per jaar bekeken.
De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. De tuin is nu van de gemeente Den Haag. Toegang is gratis.
Info: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Japanse-Tuin.htm

21 oktober 2017 (zaterdag) en 22 oktober 2017 (zondag)

 

Weekend workshop Shakuhachi
Door: Hélène Seiyu Codjo
Plaats en tijd: Nijmegen, Cordium, 10.00 - 16.30 uur.

Ro-buki meditatie, ademhalingsoefeningen en technieken van de shakuhachi.
Honkyoku's en groepstukken van de Hijiri-ryū school.
Zaterdag: Beginners en gemiddeld.
Zondag: Gemiddeld en gevorderden.
Locatie: Cordium, De Ruyterstraat 65, Nijmegen
Kosten: 1 dag = € 70 (dagdeel = € 35) / weekend = € 130.
Info: www.fluitshakuhachi.nl

November 2017

4 november 2017 (zaterdag)

 

Workshop Theeproeverij
Door: Renée Pompen
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 13.30 - 14.30 uur.

Tijdens deze workshop maakt u kennis met de belangrijkste soorten Japanse thee, leert u het zelf te bereiden en proeft u de enorme smaakverschillen. Bij de thee zullen ook wat Japanse hapjes en zoetigheden geserveerd worden.
De onderwerpen die zullen worden behandeld zijn:
-Wat is nu precies Japanse groene thee?
-Wat is het verschil met andere groene thee?
-Hoe zet je Japanse groene thee?
-Is deze thee gezond?
-Wat is een theeceremonie?
-Thee en eten; welke thee past waarbij?
Tevens worden de geschiedenis en de culturele achtergrond van deze bijzondere thee besproken.
Kosten: € 35,- p.p.
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177, 1012 RK Amsterdam
Info: http://www.japansecultuur.nl/workshops-theeproeverij

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 17 juli 2017


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin