Evenementenkalender

Cursussen en Workshops

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Evenementenkalender

Met dank aan alle tipgevers.
Organisatoren van uitvoeringen, optredens of andere interessante evenementen die betrekking hebben op Japan of de Japanse cultuur, kunnen hun evenement d.m.v. een e-mail doorgeven voor plaatsing op deze pagina.
Graag hierbij vermelding van 'Evenement' in de onderwerpregel.

Plaatsing van de mededeling op deze pagina is kosteloos.
Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke fouten in data of teksten.
Door uw info naar ons op te sturen gaat u akkoord met bovenstaande.

Informeer altijd bij de betreffende organisatie voor eventuele wijzigingen.

◄◄ =  meerdaags evenement waarvan aanvangsdatum reeds gepasseerd is.

Oktober 2023

◄◄ 21 maart 2023 (dinsdag) t/m 31 oktober 2023 (dinsdag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Zie verder op de website.
De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste van zijn soort in Europa, de plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht. Soms kan je ook de vredesbel horen luiden. Sinds 2016 heeft de vredesbel een vaste plaats in de tuin. Daarbovenop zijn er elke maand ook tal van activiteiten die open staan voor het publiek. augustus.
Info: https://www.visithasselt.be/

◄◄ 15 september 2023 (vrijdag) t/m 22 oktober 2023 (zondag)

 

Tentoonstelling: 1923: Horiguchi ontmoet de Amsterdamse School
Plaats: Amsterdam, Amsterdamse School Museum Het Schip.
Tijdens een bezoek aan Nederland, honderd jaar geleden, raakte de jonge Japanse architect Sutemi Horiguchi zo onder de indruk van de Amsterdamse School dat hij er na terugkomst een boek over publiceerde. Behalve de foto’s en enthousiaste teksten uit het boek gaat de tentoonstelling onder meer ook in op Japanse invloeden op de Amsterdamse School.
Honderd jaar geleden, kort na zijn afstuderen aan de universiteit van Tokio, kwam Sutemi Horiguchi naar Europa om kennis te nemen van recente ontwikkelingen in de architectuur. Op de universiteit had hij al met medestudenten de Bunriha Kenchikukai opgericht. Deze eerste moderne architectuurbeweging in Japan stond in navolging van de Wiener Secession een vrijere, kunstzinniger bouwstijl voor. Tijdens zijn Europese reis van zes maanden bezocht Horiguchi onder meer Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, maar nergens bleef hij zo lang als in Nederland. Hij raakte hier onder meer onder de indruk van De Stijl en vooral van de Amsterdamse School.
In de Amsterdamse School herkende Horiguchi veel van zijn eigen idealen zoals schoonheid en het samengaan van architectuur met kunst. Daarbij kwam dat vele projecten voor arbeiders werden gebouwd, omdat de woningwet net was aangenomen. Voor een Japanner was dat ongekend. “In Nederland woont elke arbeider in een paleis of museum. Hulde aan het gemeentebestuur!” Waarschijnlijk was Horiguchi ook de eerste Japanse architect die Het Schip bezocht, dat net was opgeleverd.
1923: Horiguchi ontmoet de Amsterdamse School is een reizende tentoonstelling, die na de periode in Het Schip naar Japan verhuist.
Afbeelding: Foto van Het Schip uit Horiguchi’s boek Gendai Oranda Kenchiku (Moderne Nederlandse Architectuur)
Info: https://www.hetschip.nl/

Per 1 november 2023 zullen wij stoppen met deze Evenementenkalender.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 2 oktober 2023


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin