Evenementenkalender

Cursussen en Workshops

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Evenementenkalender

Met dank aan alle tipgevers.
Organisatoren van uitvoeringen, optredens of andere interessante evenementen die betrekking hebben op Japan of de Japanse cultuur, kunnen hun evenement d.m.v. een e-mail doorgeven voor plaatsing op deze pagina.
Graag hierbij vermelding van 'Evenement' in de onderwerpregel.

Plaatsing van de mededeling op deze pagina is kosteloos.
Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke fouten in data of teksten.
Door uw info naar ons op te sturen gaat u akkoord met bovenstaande.

Informeer altijd bij de betreffende organisatie voor eventuele wijzigingen.

◄◄ =  meerdaags evenement waarvan aanvangsdatum gepasseerd is.

Oktober 2019

◄◄ 31 maart 2019 (zondag) t/m 3 november 2019 (zondag)

 

Japanse tuin in Hasselt geopend.
Plaats: Hasselt (BelgiŽ),  Gouverneur Verwilghensingel 23.

Met 2,5 hectare is het de grootste, authentiek Japanse tuin van Europa en een van de mooiste plekken om de Japanse cultuur ten volle te beleven. De Japanse Tuin in Hasselt is bij uitstek de plek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht. Soms kan je ook de vredesbel horen luiden. Sinds 2016 heeft de vredesbel een vaste plaats in de tuin. Gedurende de openingsperiode worden er veel culturele activiteiten georganiseerd, zoals het kersenbloesemseizoen, wensenfestival en het Obon festival. Kijk op de website voor meer informatie, openingstijden en actuele evenementen.
Info: https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

◄◄ 7 september 2019 (zaterdag) t/m 2 februari 2020 (zondag)

Tentoonstelling Kleurrijk Japan, 226 Affiches uit de collectie.
Plaats: Amsterdam, Stedelijk museum.

De tentoonstelling ‘Kleurrijk Japan’ toont 226 Japanse affiches in de Erezaal van het Stedelijk – van vloer tot plafond. Het Stedelijk Museum eert postuum de Japanse grafische ontwerper Shigeru Watano (1937-2012) met de tentoonstelling Kleurrijk Japan in de Erezaal waar maar liefst 226 Japanse affiches te zien zullen zijn. Watano, die in Nederland woonde, was een onmisbare schakel tussen het Stedelijk en vele Japanse ontwerpers. Mede door zijn hulp heeft het Stedelijk een groot aantal Japanse affiches kunnen verwerven en hebben Japanse ontwerpers ruimhartig geschonken aan het museum. Een belangrijk moment was een schenking van 92 affiches door DNP Foundation for Cultural Promotion in 2018. De Stedelijk-collectie van 800 Japanse affiches is daarmee toonaangevend in Europa.
Info: https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/japanse-affiches

◄◄ 20 september 2019 (vrijdag) t/m 19 januari 2020 (zondag)

 

Tentoonstelling ‘Verstilde schoonheid. Japanse etsen van Tanaka Ryōhei’.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor het eerst is er in Europa een overzichtstentoonstelling met bruiklenen, uit Japanse en Europese privťcollecties, te zien. Van 20 september 2019 t/m 19 januari 2020 toont Japanmuseum SieboldHuis ruim honderd etsen die doen denken aan de zeldzame landschapsetsen van Rembrandt van Rijn.
Tanaka Ryōhei (1933) werkt volgens het Japanse motto ‘Streef naar perfectie in alles wat je doet’. De graficus heeft zijn leven gewijd aan de verbeelding van het landelijke Japan. De gedetailleerde etsen in zwart-wit en kleur tonen het Japan met boerenhoeves, tempels en landschappen. Daarbij brengt hij niet alleen de schoonheid, maar ook het verval zorgvuldig in beeld. Tanaka haalt zijn inspiratie uit de omgeving van Kyoto. In zijn atelier zet hij zijn schetsen om naar duizenden fijne lijnen als basis voor een nieuwe prent. De texturen van riet, hout en natuurlijke elementen maakt hij door zijn etstechniek bijna tastbaar.
Info:  https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 20 september 2019 (vrijdag) t/m 19 januari 2020 (zondag)

 

Tentoonstelling ‘De vier seizoenen'.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

De jaargetijden zijn een terugkerend thema in de Japanse kunst, cultuur, tradities en gebruiken en een geliefd onderwerp in de prentkunst. Deze presentatie met prenten uit de laat 19de en vroeg 20ste eeuw tonen verschillende voorstellingen waarin de Japanse seizoenswisseling en natuurschoon een belangrijke rol spelen.  Met uitzondering van de uiteinden van de eilandengroep ervaart Japan grotendeels dezelfde veranderingen in weer en temperatuur. Deze afwisselingen zijn zichtbaar in seizoensgebonden activiteiten en gewoontes. Vanzelfsprekend zijn er overeenkomsten met het westen. Zoals plezier van bloemen in de lente, genieten van koele zomeravonden, vieren van de oogst tijdens de herfst en het verwelkomen van het nieuwe jaar in de winter. Maar sommigen verbanden liggen diep verborgen in traditie en symbolen waardoor de prenten niet meteen duidelijk zijn.
Werken van beroemde kunstenaars zoals Kunisada, Yoshitoshi en Koson illustreren de lente, zomer, herfst en winter en tonen Japanse verhalen, legendes en tradities.
Deze selectie prenten zijn afkomstig uit de schenking van verzamelaars Muck en Mieke Douma en worden voor het eerst tentoongesteld.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

 ◄◄ 12 oktober 2019 (zaterdag) t/m 27 oktober 2019 (zondag)

Najaarsopening Japanse Tuin Clingendael.
Plaats en tijd: Den Haag, Clingendael, 10.00 - 16.00 uur.

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 6 weken in het voorjaar en 2 weken in het najaar geopend.
De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. Toegang is gratis.
Info: http://www.denhaag.nl/

18 oktober 2019 (vrijdag)

Nihongo Kaiwa.
Plaats en tijd: Amstelveen, EGCC, 10.30 - 12.30 uur.

Elke eerste en derde vrijdag  van de maand bieden de dames van The Japan Women's Club in Amstelveen gratis de mogelijkheid om conversaties te voeren in het Japans. Door de ongedwongen wijze waarop dit gebeurt is het zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden, zoals bijv. studenten van hoge scholen of universiteiten. Voertaal is over het algemeen Engels of Japans. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar u kunt, indien u dit wenst, altijd even contact opnemen via het hieronder vermelde e-mailadres.
Plaats is het European Go Cultural Centre, JCC-room, Schokland 14 in Amstelveen.
Info: https://www.facebook.com/JWCAmstelveen/?ref=bookmarks en jwcnihongokaiwa@gmail.com

18 oktober 2019 (vrijdag)

Kennismakingsworkshop  Sui-zenkai
Plaats en tijd: Tilburg, Zendo van zen.nl, 12.30 - 16.00 uur.

In de zendo van zen.nl te Tilburg is er voorafgaand aan de Sui-zenkai een kennismakingsworkshop waar geÔnteresseerden en beginners de instrumenten kunnen leren kennen, een eerste noot leren spelen en een kyotaku kunnen kopen van de maker, Thilo Burdach, zelf. Dit is een eenmalige unieke gelegenheid voor Nederland. Vanwege de ruimte en het beschikbare aantal instrumenten zal er slechts beperkt inschrijven mogelijk zijn.
Adres Zendo: Sint Josephstraat 69, Tilburg.
Info: http://www.kyotaku.nl/agenda.htm

19 oktober 2019 (zaterdag) en 20 oktober 2019 (zondag)

Sui-zenkai
Plaats en tijd: Tilburg, Zendo van zen.nl, 10.00 - 16.00 uur.

Deze Sui-zenkai is alleen voor kyotaku bezitters. Mensen met grote ji-nashi shakuhachi kunnen eventueel meedoen na overleg. De kosten voor deze sui-zenkai bedragen 90 euro p.p. voor 2 dagen. Voor wie slechts 1 dag komt zijn de kosten 60 euro. Opgave vooraf vereist. Mensen die de kennismakingsmiddag hebben meegedaan en een instrument hebben gekocht kunnen desgewenst bijtekenen voor deze 2 dagen.
Tijdens de Sui-zenkai zal aandacht worden geschonken aan de diverse zen-aspecten van de kyotaku. In principe wordt er een Sui-zenkai in het voorjaar en een in het najaar gehouden. Alleen open voor spelers of mensen die daadwerkelijk willen gaan spelen.
Dit jaar ligt de nadruk op de stukken die door Koku Nishimura zelf geschreven zijn, zodat het culturele erfgoed van Koku Sensei ook in Nederland door zal leven. Tevens geeft het begrijpen van zijn stukken meer inzicht in wie Koku Nishimura nu eigenlijk was.
Na inschrijving ontvang je de muziek en recordings van de stukken die onder andere gespeeld gaan worden.
Adres Zendo: Sint Josephstraat 69, Tilburg.
Info: http://www.kyotaku.nl/agenda.htm

20 oktober 2019 (zondag)

 

Workshop Ikebana.
Door: Mw. Noriko van Lit-Suzuki
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00- 15.00 uur.

Maak kennis met de Japanse bloemsierkunst tijdens deze fleurige workshop.
Bloemen vormen een belangrijk onderdeel in een landschap en worden voor veel gelegenheden gebruikt. Na het volgen van de Ikebanaworkshop, weet je dat er veel meer mogelijk is met bloemen. In plaats van in een vaas, worden de bloemen door middel van zogenaamde kenzans, een soort kleine spijkerbedjes, op hun plek gehouden.
Er zijn verschillende stijlen in Ikebana. Elke stijl heeft zo zijn eigen regels en richtlijnen voor de compositie. Op zoek naar inspiratie en benieuwd naar deze stijlen? Doe mee met deze Ikebana-workshop en maak kennis met deze veelzijdige bloemsierkunst. Tijdens de workshop wordt gewerkt met verschillende materialen en worden verschillende schikkingen geoefend. Na afloop van de workshop krijgt de deelnemer de bloemen, steekschuim en een plastic bakje mee naar huis om thuis de schikking af te kunnen maken.
Kosten: € 25,- (excl. museumentree, incl. materiaalkosten).
Kaarten via onderstaande link.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

20 oktober 2019 (zondag)

 

Workshop Stempels maken.
Door: Tomikohan
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00- 14.45 uur.

Ga in deze creatieve workshop aan de slag en maak met de stempels van de Japanse kunstenaar Tomikohan je eigen kunstwerk. Tomikohan is een illustrator uit Japan die haar tekeningen maakt met zelfgemaakte stempels. Haar illustraties kom je tegen in boeken en tijdschriften en ze geeft door het hele land stempelworkshops voor kinderen en volwassenen. In oktober komt ze naar Nederland en in de herfstvakantie geeft ze in Japanmuseum SieboldHuis een aantal workshops!
Kosten: € 10,- inclusief materiaalkosten (excl. museumentree)
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

20 oktober 2019 (zondag)

 

Lezing: Studio Ghibli & Hayao Miyazaki's Realistische Fantasiewerelden.
Door: Philo Ouweleen
Plaats en tijd: Amsterdam, Krugerkaner, 14.00- 16.00 uur.

Japanse animatie is bezig in rap tempo de wereld te veroveren. Anime is inmiddels een gangbaar woord geworden en Japanse animatie is te zien over de hele wereld. Japanse jeugdcultuur is populair, waarbij anime nu ťťn van de grootste en belangrijkste exportproducten van Japan vormt. Het is een enorme industrie: in Japan goed voor ten minste 40% van de filmindustrie; wereldwijd is ca. 60% van alle tv cartoons anime.
In korte tijd is ťťn studio internationaal beroemd geworden: de Japanse animatiestudio Studio Ghibli. Ghibli heeft niet alleen op commercieel vlak succes, maar ook op artistiek niveau; de films vallen in de smaak bij een breed publiek en zijn overladen met prestigieuze prijzen. Wat maakt Studio Ghibli zo succesvol? En hoe komt het dat filmregisseur Hayao Miyazaki in korte tijd tot een superster is gegroeid?
Adres Krugerkamer: Krugerplein 17 te Amsterdam
Prijs: € 12,50 inclusief Japanse thee en snack.
Aanmelden: U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar philo.o@online.nl onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en het aantal personen waarvoor u zich wil aanmelden.
Na ontvangst van uw aanmelding, ontvangt u een bevestiging en een factuur. Uw aanmelding is pas definitief na ontvangst van betaling.
Info: https://www.philoouweleen.com/

23 oktober 2019 (woensdag)

 

Workshop Stempels maken.
Door: Tomikohan
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00- 14.45 uur.

Ga in deze creatieve workshop aan de slag en maak met de stempels van de Japanse kunstenaar Tomikohan je eigen kunstwerk. Tomikohan is een illustrator uit Japan die haar tekeningen maakt met zelfgemaakte stempels. Haar illustraties kom je tegen in boeken en tijdschriften en ze geeft door het hele land stempelworkshops voor kinderen en volwassenen. In oktober komt ze naar Nederland en in de herfstvakantie geeft ze in Japanmuseum SieboldHuis een aantal workshops!
Kosten: € 10,- inclusief materiaalkosten (excl. museumentree)
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

26 oktober 2019 (zaterdag)

 

Matcha Workshop
Door: Renťe Pompen
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 15.30- 16.30 uur.

Wilt u meer weten over matcha? Kom dan naar de matcha workshop bij ons. Tijdens de workshop verdiept u zich in de verschillende soorten matcha. De beste manier om de verschillen te begrijpen is door ze naast elkaar te zien en te proeven. U leert natuurlijk ook hoe u matcha op de traditionele manier bereidt, met een bamboeklopper (chasen) in een theekom (chawan). U maakt zelf een kom ceremoniŽle matcha van hoge kwaliteit. Ontdek tijdens de workshop waar u matcha nog meer voor kunt gebruiken en ga thuis aan de slag met nieuwe recepten en ideeŽn.
Let op: dit is geen theeceremonie.
Aanmelden kan via het inschrijfformulier, of in 't Japanse Winkeltje.
Prijs: €37,- per persoon (incl. €2,70 kosten thee)
Info: http://www.japansecultuur.nl/

November 2019

◄◄ 31 maart 2019 (zondag) t/m 3 november 2019 (zondag)

 

Japanse tuin in Hasselt geopend.
Plaats: Hasselt (BelgiŽ),  Gouverneur Verwilghensingel 23.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober.
Info: https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

◄◄ 7 september 2019 (zaterdag) t/m 2 februari 2020 (zondag)

Tentoonstelling Kleurrijk Japan, 226 Affiches uit de collectie.
Plaats: Amsterdam, Stedelijk museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober.
Info: https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/japanse-affiches

◄◄ 20 september 2019 (vrijdag) t/m 19 januari 2020 (zondag)

 

Tentoonstelling ‘Verstilde schoonheid. Japanse etsen van Tanaka Ryōhei’.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober.
Info:  https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 20 september 2019 (vrijdag) t/m 19 januari 2020 (zondag)

 

Tentoonstelling ‘De vier seizoenen'.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

1 november 2019 (vrijdag) t/m 3 november 2019 (zondag)

Expositie: Great Tokyo: One Hundred Views by Koizumi Kishio
Plaats en tijd: Amsterdam, Nihon no hanga museum, 12.00 - 16.00 uur.

This November Nihon no hanga will be showing the entire series of One hundred pictures of Great Tokyo in the Shōwa era by Koizumi Kishio (1893-1945). Various prints from the series have played important roles in our past exhibitions, but only a number of the entire set have been shown to the public. Nihon no hanga will be the first museum to showcase a complete set of the series released by the artist himself in 1940.
Koizumi Kishio was a creative print (sōsaku hanga) artist who was dedicated to the complete self-production of his prints. One of his greatest ambitions was to create a series of one hundred views of Tokyo. He was inspired by great woodblock print artists such as Katsushika Hokusai (1760-1849) and Utagawa Hiroshige (1797-1858), who both devoted series to the city - then known as Edo. During the course of Kishio’s project, Tokyo changed significantly. Through the city’s hardships of the Great Kantō Earthquake of 1923, and the following period of immense urban upheaval, Kishio continued to find inspiration for his woodblock prints in the ever-changing metropolis of ‘Great Tokyo’. From the first print in October 1928 to the hundredth design of December 1937, Kishio worked diligently on what he called his ‘life’s work’. Through one hundred views, the exhibition will explore Kishio's personal interpretation of the reconstructed visual identity of Tokyo, as well as highlighting the intriguing story behind the making of the series.
Address: Keizersgracht 586, Amsterdam
See also next weekends in November.
Info: http://www.nihon-no-hanga.nl/exhibitions

3 november 2019 (zondag)

Verhaal op zaal.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Deze zondagmiddag zal de samensteller van de tentoonstelling een toelichting geven op de prenten die in de presentatie de 'Vier seizoenen' te zien zijn.
De jaargetijden zijn een terugkerend thema in de Japanse kunst, cultuur, tradities en gebruiken en een geliefd onderwerp in de prentkunst. De presentatie 'De vier seizoenen' met prenten uit de laat 19de en vroeg 20ste eeuw tonen verschillende voorstellingen waarin de Japanse seizoenswisseling en natuurschoon een belangrijke rol spelen.
Kosten: gratis (excl. museum entree). Reserveren niet nodig.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

3 november 2019 (zondag)

Lessen Kalligrafie.
Door: Yukie Naoi
Plaats en tijd: Amstelveen, De Meent, 14.00 - 16.00 uur.

Kalligrafie lessen van Yukie Naoi.
Kosten incl. huur gereedschap; € 17,50 (personen t/m 20 jaar), € 21,20 (f> 21 jaar, incl. BTW)
Zie ook 15 december.
Info: nihonshuuji.amstelveen@gmail.com en https://www.facebook.com/nihonshuuji.amstelveen/

8 november 2019 (vrijdag) t/m 10 november 2019 (zondag)

Expositie: Great Tokyo: One Hundred Views by Koizumi Kishio
Plaats en tijd: Amsterdam, Nihon no hanga museum, 12.00 - 16.00 uur.

This November Nihon no hanga will be showing the entire series of One hundred pictures of Great Tokyo in the Shōwa era by Koizumi Kishio (1893-1945). Various prints from the series have played important roles in our past exhibitions, but only a number of the entire set have been shown to the public. Nihon no hanga will be the first museum to showcase a complete set of the series released by the artist himself in 1940.
Koizumi Kishio was a creative print (sōsaku hanga) artist who was dedicated to the complete self-production of his prints. One of his greatest ambitions was to create a series of one hundred views of Tokyo. He was inspired by great woodblock print artists such as Katsushika Hokusai (1760-1849) and Utagawa Hiroshige (1797-1858), who both devoted series to the city - then known as Edo. During the course of Kishio’s project, Tokyo changed significantly. Through the city’s hardships of the Great Kantō Earthquake of 1923, and the following period of immense urban upheaval, Kishio continued to find inspiration for his woodblock prints in the ever-changing metropolis of ‘Great Tokyo’. From the first print in October 1928 to the hundredth design of December 1937, Kishio worked diligently on what he called his ‘life’s work’. Through one hundred views, the exhibition will explore Kishio's personal interpretation of the reconstructed visual identity of Tokyo, as well as highlighting the intriguing story behind the making of the series.
Address: Keizersgracht 586, Amsterdam
See also next weekends in November.
Info: http://www.nihon-no-hanga.nl/exhibitions

9 november 2019 (zaterdag)

 

Kalligrafie Workshop
Door: Owen Tjon Sie Fat
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 15.00- 17.00 uur.

Maak kennis met de beginselen van het Japanse schoonschrift, shūji 習字.Met shūji wordt schoonschrift in het algemeen aangeduid. Leerlingen op school worden onderwezen in de correcte houding en penseelgreep; deze liggen aan de basis van de creatie van stevige, expressieve streken van zowel kanji als kana. O.l.v. Japanoloog Owen Tjon Sie Fat kunt u ervaren hoe het werken met fude (penseel) en hanshi (rijstpapier) leidt tot de kenmerkende esthetische regels van de Japanse kalligrafie. U krijgt een hoop achtergrondinformatie over kalligrafie en de taal, en zal zelf tekens leren schrijven (shūji).Deze cursus is uitermate geschikt voor beginners zonder enige kennis van de taal. Natuurlijk is iedereen welkom.
Locatie: Nieuwezijds Voorburgwal 177-2, 1012 RK Amsterdam.
Aanmelden kan via het inschrijfformulier, of in 't Japanse Winkeltje.
Prijs: €40,- per persoon (incl. kosten materiaal)
Info: http://www.japansecultuur.nl/workshops-kalligrafie

10 november 2019 (zondag)

 

Rondleiding tentoonstelling Verstilde schoonheid
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Kom meer te weten over de techniek en gedetailleerde etsen van Tanaka Ryōhei tijdens de rondleiding langs 'De verstilde schoonheid'. Bekijk tijdens deze rondleiding de Japanse binnenlanden met nostalgische boerderijen, indrukwekkende tempels en verfijnde landschappen in de etsen van Tanaka Ryōhei. Tanaka liet zich inspireren tijdens reizen naar de landelijke gebieden rond Kyoto. Vervolgens werkte hij zijn ervaringen en schetsen uit tot gedetailleerde etsen. Soms creŽerde hij net als in de etsen van Rembrandt fantasielandschappen met bestaande elementen, maar meestal waren zijn werken een natuurgetrouwe representatie van de werkelijkheid.
Kosten: Gratis (excl. museumentree)
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

15 november 2019 (vrijdag) t/m 17 november 2019 (zondag)

Expositie: Great Tokyo: One Hundred Views by Koizumi Kishio
Plaats en tijd: Amsterdam, Nihon no hanga museum, 12.00 - 16.00 uur.

This November Nihon no hanga will be showing the entire series of One hundred pictures of Great Tokyo in the Shōwa era by Koizumi Kishio (1893-1945). Various prints from the series have played important roles in our past exhibitions, but only a number of the entire set have been shown to the public. Nihon no hanga will be the first museum to showcase a complete set of the series released by the artist himself in 1940.
Koizumi Kishio was a creative print (sōsaku hanga) artist who was dedicated to the complete self-production of his prints. One of his greatest ambitions was to create a series of one hundred views of Tokyo. He was inspired by great woodblock print artists such as Katsushika Hokusai (1760-1849) and Utagawa Hiroshige (1797-1858), who both devoted series to the city - then known as Edo. During the course of Kishio’s project, Tokyo changed significantly. Through the city’s hardships of the Great Kantō Earthquake of 1923, and the following period of immense urban upheaval, Kishio continued to find inspiration for his woodblock prints in the ever-changing metropolis of ‘Great Tokyo’. From the first print in October 1928 to the hundredth design of December 1937, Kishio worked diligently on what he called his ‘life’s work’. Through one hundred views, the exhibition will explore Kishio's personal interpretation of the reconstructed visual identity of Tokyo, as well as highlighting the intriguing story behind the making of the series.
Address: Keizersgracht 586, Amsterdam
See also next weekend in November.
Info: http://www.nihon-no-hanga.nl/exhibitions

16 november 2019 (zaterdag)

 

Tokyo lezingenmiddag
Door: verschillende sprekers
Plaats en tijd: Rotterdam, Auditorium van Het Nieuwe Instituut, 13.00 - 17.00 uur.
Tokyo is de megastad die fascineert en verwondert, de stad die mooi en lelijk is tegelijk. Velen hebben een bezoek aan Tokyo dan ook op hun wensenlijstje staan. Yoyogi Park laat je op 16 november kennismaken met de Japanse hoofdstad.
Tijdens de Tokyo middag zullen Japanspecialisten als Ivo Smits, Judith Stalpers, Anna Beerens, Max Put en Inge Klompmakers oud en nieuw Tokyo vanuit verschillende perspectieven laten zien. De roerige geschiedenis van de stad en haar toekomst, Tokyo in de Japanse film en kunst, drie architectuur-iconen van de stad en de geschiedenis van de grote warenhuizen zijn thema’s die aan bod zullen komen.
Entree: € 19,95 per persoon (incl. koffie/thee in pauze en drankje na afloop)
Aanmelden: e-mail naar inge@yoyogipark.nl onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en het aantal personen waarvoor u de aanmelding plaatst. Na ontvangst van uw aanmelding, stuurt Yoyogi Park een bevestiging en een factuur. Uw aanmelding is pas definitief na ontvangst van betaling.
Locatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam.
Info: http://yoyogipark.nl/

16 november 2019 (zaterdag)

 

Workshop Origami
Door: Mw. Yvonne de Wit
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 14.00- 16.30 uur.

Origami, afgeleid van 'ori' (vouwen) en 'kami' (papier), is de Japanse kunst van het vouwen van papier. Tijdens deze workshop zult u verschillende modellen leren vouwen. De materialen en documentatie zijn aanwezig. De cursus is bedoeld voor beginners. Deze keer vouwt u de voorbeelden op de foto.
Locatie: Nieuwezijds Voorburgwal 177-2, 1012 RK Amsterdam
Aanmelden kan via het inschrijfformulier, of in 't Japanse Winkeltje.
Prijs: €29,50 (incl. materiaal en vouwtekeningen).
Info: http://www.japansecultuur.nl/

22 november 2019 (vrijdag) t/m 24 november 2019 (zondag)

Expositie: Great Tokyo: One Hundred Views by Koizumi Kishio
Plaats en tijd: Amsterdam, Nihon no hanga museum, 12.00 - 16.00 uur.

This November Nihon no hanga will be showing the entire series of One hundred pictures of Great Tokyo in the Shōwa era by Koizumi Kishio (1893-1945). Various prints from the series have played important roles in our past exhibitions, but only a number of the entire set have been shown to the public. Nihon no hanga will be the first museum to showcase a complete set of the series released by the artist himself in 1940.
Koizumi Kishio was a creative print (sōsaku hanga) artist who was dedicated to the complete self-production of his prints. One of his greatest ambitions was to create a series of one hundred views of Tokyo. He was inspired by great woodblock print artists such as Katsushika Hokusai (1760-1849) and Utagawa Hiroshige (1797-1858), who both devoted series to the city - then known as Edo. During the course of Kishio’s project, Tokyo changed significantly. Through the city’s hardships of the Great Kantō Earthquake of 1923, and the following period of immense urban upheaval, Kishio continued to find inspiration for his woodblock prints in the ever-changing metropolis of ‘Great Tokyo’. From the first print in October 1928 to the hundredth design of December 1937, Kishio worked diligently on what he called his ‘life’s work’. Through one hundred views, the exhibition will explore Kishio's personal interpretation of the reconstructed visual identity of Tokyo, as well as highlighting the intriguing story behind the making of the series.
Address: Keizersgracht 586, Amsterdam
Info: http://www.nihon-no-hanga.nl/exhibitions

December 2019

◄◄ 7 september 2019 (zaterdag) t/m 2 februari 2020 (zondag)

Tentoonstelling Kleurrijk Japan, 226 Affiches uit de collectie.
Plaats: Amsterdam, Stedelijk museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober.
Info: https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/japanse-affiches

◄◄ 20 september 2019 (vrijdag) t/m 19 januari 2020 (zondag)

 

Tentoonstelling ‘Verstilde schoonheid. Japanse etsen van Tanaka Ryōhei’.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober.
Info:  https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 20 september 2019 (vrijdag) t/m 19 januari 2020 (zondag)

 

Tentoonstelling ‘De vier seizoenen'.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

5 decenber 2019 (donderdag)

 

Pianoconcert Yoko Mukaiyama
Door: Tomoko Mukaiyama
Plaats en tijd: Amsterdam, Amstelkerk, 20.15 - 21.45 uur.

Elk jaar op 5 december presenteert Tomoko Mukaiyama een muzikaal alternatief voor de traditionele pakjesavond van Sinterklaas. In plaats van het uitpakken van cadeautjes in huiselijke kring komen vrienden, familie, muziek- en kunstliefhebbers samen in de Amstelkerk.
Dit jaar speelt Tomoko een solorecital: een combinatie van hedendaagse muziek en muziek uit de barok op de moderne vleugel.
Programma:
Jean-Philippe Rameau – delen uit ''Nouvelles suites de piŤces de clavecin’’ (1727)
Steve Reich - Piano Counterpoint (1973, arrangement 2011 door Vincent Corver) voor piano en sound track
Adres Amstelkerk: Amstelveld 10.
Info: https://www.eventbrite.nl/

8 decenber 2019 (zondag)

 

Rondleiding tentoonstelling Verstilde schoonheid
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Kom meer te weten over de techniek en gedetailleerde etsen van Tanaka Ryōhei tijdens de rondleiding langs 'De verstilde schoonheid'. Bekijk tijdens deze rondleiding de Japanse binnenlanden met nostalgische boerderijen, indrukwekkende tempels en verfijnde landschappen in de etsen van Tanaka Ryōhei. Tanaka liet zich inspireren tijdens reizen naar de landelijke gebieden rond Kyoto. Vervolgens werkte hij zijn ervaringen en schetsen uit tot gedetailleerde etsen. Soms creŽerde hij net als in de etsen van Rembrandt fantasielandschappen met bestaande elementen, maar meestal waren zijn werken een natuurgetrouwe representatie van de werkelijkheid.
Kosten: Gratis (excl. museumentree)
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

15 december 2019 (zondag)

Lessen Kalligrafie.
Door: Yukie Naoi
Plaats en tijd: Amstelveen, De Meent, 14.00 - 16.00 uur.

Kalligrafie lessen van Yukie Naoi.
Kosten incl. huur gereedschap; € 17,50 (personen t/m 20 jaar), € 21,20 (personen 21 jaar en ouder, incl. BTW)
Info: nihonshuuji.amstelveen@gmail.com en https://www.facebook.com/nihonshuuji.amstelveen/

Januari 2020

◄◄ 7 september 2019 (zaterdag) t/m 2 februari 2020 (zondag)

Tentoonstelling Kleurrijk Japan, 226 Affiches uit de collectie.
Plaats: Amsterdam, Stedelijk museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober 2019.
Info: https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/japanse-affiches

◄◄ 20 september 2019 (vrijdag) t/m 19 januari 2020 (zondag)

 

Tentoonstelling ‘Verstilde schoonheid. Japanse etsen van Tanaka Ryōhei’.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober 2019.
Info:  https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 20 september 2019 (vrijdag) t/m 19 januari 2020 (zondag)

 

Tentoonstelling ‘De vier seizoenen'.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober 2019.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

12 januari 2020 (zondag)

 

Rondleiding tentoonstelling Verstilde schoonheid
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Kom meer te weten over de techniek en gedetailleerde etsen van Tanaka Ryōhei tijdens de rondleiding langs 'De verstilde schoonheid'. Bekijk tijdens deze rondleiding de Japanse binnenlanden met nostalgische boerderijen, indrukwekkende tempels en verfijnde landschappen in de etsen van Tanaka Ryōhei. Tanaka liet zich inspireren tijdens reizen naar de landelijke gebieden rond Kyoto. Vervolgens werkte hij zijn ervaringen en schetsen uit tot gedetailleerde etsen. Soms creŽerde hij net als in de etsen van Rembrandt fantasielandschappen met bestaande elementen, maar meestal waren zijn werken een natuurgetrouwe representatie van de werkelijkheid.
Kosten: Gratis (excl. museumentree)
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Februari 2020

◄◄ 7 september 2019 (zaterdag) t/m 2 februari 2020 (zondag)

Tentoonstelling Kleurrijk Japan, 226 Affiches uit de collectie.
Plaats: Amsterdam, Stedelijk museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober 2019.
Info: https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/japanse-affiches

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 14 oktober 2019


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin