Vechtsporten (overzicht)

Honkbal

 

Budo

Denksporten
Bujutsu Japanse spelletjes
Sumo

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.

Klik hier voor bijbehorend top frame.


Denksporten

Het Go spel

go2a

De twee witte stenen hebben geen vrijheden meer.

go2b

Zwart heeft de witte stenen van het bord genomen. Het gebied is nu van zwart.

go begin

Het begin van een spelletje go: een leeg bord, 19 x 19 lijnen geven 361 kruispunten.

Een oorspronkelijk Chinees spel   (Weiqi), dat waarschijnlijk in 735 door ene Kibi no Makibi naar Japan is gebracht.
Op een bord, liefst van hout maar karton kan ook gebruikt worden, staan 19 x 19 lijnen getekend. Deze lijnen geven 361 kruispunten. Het spel begint met een leeg bord, terwijl de ene speler zwarte stenen heeft en de andere speler witte stenen. Om de beurt wordt een steen (ishi of go-ishi) op een van de kruispunten gelegd, het eerst door zwart. Elk kruispunt heeft 4 aansluitende kruispunten, behalve natuurlijk de punten op de hoeken, die hebben 2 aansluitende kruispunten en de punten aan de zijkanten met 3 aansluitende kruispunten. Als een steen op een kruispunt staat en de 4 aansluitende kruispunten niet bezet zijn heeft deze steen 4 vrijheden. Twee naast elkaar liggende stenen hebben dus 6 vrijheden. Zodra van een groep stenen de aansluitende kruispunten door de tegenstander bezet zijn (de groep heeft dus geen vrijheden meer), is deze groep verloren en wordt door de tegenstander van het bord weggenomen.

gospel

Zo kan de situatie zijn na ongeveer
200 zetten.

Aan het eind van het spel (als beide spelers passen) worden de ingesloten gebieden en verwijderde stenen geteld en kan de winnaar worden bepaald. Om spelers van verschillende sterkte gelijke kansen te geven worden bij het begin van de wedstrijd voorgiftstenen gebruikt. Het sterkteverschil bepaalt het aantal voorgiftstenen. Deze worden op de met dikke zwarte stippen gemerkte kruispunten op het bord gelegd.

Een aardige introductie in het Go spel is de pagina van Mindy McAdams

De Nederlandse Go-bond heeft een eigen website. Ze geeft vijf maal per jaar het blad "Go" uit en is gevestigd in Amstelveen. Lidmaatschap kost € 25 per jaar.


Japans schaak: Shogi (eigenlijk Shôgi)

shogi

Beginsituatie op een shogibord met links en rechts de spelerkanten.

Shogi heeft veel weg van het westerse schaken en stamt ook van het Indiase spel 'chatur-anga', dat door keizer Ravana werd bedacht om zijn generaals te trainen in strategie en tactiek. Het bord heeft hier echter 9x9 velden. De stukken zijn platte plaatjes waarop de functie is aangegeven. Het doel is ook hier om de belangrijkste figuur, de koning, te vangen. Men kent geen koningin maar Kin en Gin (goud en zilver, eigenlijke naam goud- en zilvergeneraal). Bij de beginopstelling staan de stukken op de eerste 3 rijen (i.p.v. de eerste 2 rijen bij ons schaak). Naast de koning staan 2 Kin en 2 Gin stukken en daarnaast een paard en een toren. Ook kent men de loper en de pionnen. Een groot verschil met ons schaken is dat men de geslagen stukken van de tegenstander zelf weer mag opstellen en gebruiken tijdens het spel. Er is dus geen verschil in de stukken voor de twee partijen, zoals wit en zwart bij ons schaken. Alleen de richting waarin het stuk op het bord staat geeft aan bij welke kant het hoort. Hierdoor is het mogelijk een geslagen stuk van de tegenstander bij de eigen stukken te voegen. De punt (zie afbeelding) gaat de andere kant op wijzen.

shogispel

Shogi wordt veel op straat gespeeld

In Japan is het spel erg populair en ziet men de mannen op straat vaak shogi spelen.
Shogi wordt in Nederland tenminste sinds 1976 gespeeld, toen  werd de Utrechtse Shogi Club opgericht. Enige jaren later werd de Nederlandse Shogi Bond opgericht (1981, NShB). Hoewel het leden aantal gering is (ca 50), is er een jaarlijks Nederlands kampioenschap naast nog een aantal toernooien. Deze toernooien worden bezocht door spelers uit een groeiend aantal Europese landen. Het aantal toernooien in Europa is aanzienlijk. De deelname aan deze toernooien varieert van 12 tot 50 deelnemers. Het best bezocht is het Europees Kampioenschap, dat de afgelopen twee jaar in Leiden is gehouden. Lidmaatschap van de Nederlandse Shogi Bond kost € 20,25. De bond geeft een kwartaalblad uit: Eénentachtig. Een abonnement hierop kost € 11,25 per jaar. Er is een Shogi Depot, dat spellen en shogi literatuur verkoopt. Er is contact met de Nihon Shogi Renmei. Japanse professionals bezoeken regelmatig Europa en Nederland.

Links

Literatuur


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin

 

ori. 05/98 - rev. 03/09