Vechtsporten (overzicht)

Honkbal

 

Budo

Denksporten
Bujutsu Japanse spelletjes
Sumo

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Bujutsu

In Japan verstaat men onder Bujutsu de verzameling vechtsporten, die reeds vele eeuwen oud zijn.

Hieronder vallen:

Jujutsu (jiu-jitsu)
Dit is de techniek van het ongewapende gevecht en is in principe een offensieve techniek maar defensieve technieken tegen bijv. gewapende tegenstanders vallen hier ook onder. In tegenstelling met Judo zijn steken, stoten en schoppen toegestaan. Het werd in de Edo periode beoefend door samoerai maar ook door anderen die geen wapens mochten dragen. Uit jujutsu zijn andere sporten als judo, aikido en kempo ontwikkeld.

Jojutsu (de stok)
Deze vechttechniek gebruikt een ong. 1.30 m lange ronde stok van de witte eik als wapen. De stok kan gebruikt worden als slagwapen, zoals een zwaard en als steekwapen, zoals een speer. Deze sport is ontstaan in de Edo periode om een gewapende tegenstander te treffen zonder hem dodelijk te verwonden. Is in Japan waarschijnlijk de populairste sport van de bujutsu.

Kenjutsu (zwaardvechten)
Het zwaardvechten is zeer oud in Japan,men denkt dat het in ieder geval al zo'n 1200 jaar oud is. Er zijn verschillende stijlen, onderwezen door de verschillende scholen. Het bezitten van een zwaard als wapen is in Japan verboden, daarom vecht men met eiken- of bamboezwaarden.

Battojutsu (zwaard trekken)
Het is de techniek om snel en vloeiend een zwaard te trekken en deze op een juiste trefzekere wijze te gebruiken.

Bojutsu (de staaf)
Een bijna 2 meter lange staaf van eikenhout (maar ook geheel of gedeeltelijk van ijzer) wordt gebruikt als wapen. Dergelijke staven werden vroeger gebruikt door samoerai en door politie. De techniek heeft overeenkomsten met Jojutsu.

Sojutsu (de kunst van de speer)
Hierbij wordt een 225 cm lange eikenhouten speer gebruikt, die aan het uiteinde is voorzien van een zachte top van textiel. Men kan er mee steken en slaan. Het is een wapen dat lang in Japan in gebruik is geweest (tot de introductie van het vuurwapen).

Kusarigamajutsu
De kusarigamajutsu is een typisch Japans wapen. Het bestaat uit twee korte houten ronde staven die onder een hoek van 90 graden op elkaar staan, in L-vorm dus. Aan één van de uiteinden is een lang touw bevestigd (2-5 meter) met een gewicht aan het uiteinde van het touw. Het gewicht met touw wordt naar de tegenstander gegooid en zo kan men het wapen van de tegenstander wegtrekken of de tegenstander zelf demobiliseren.

Jittejutsu

jitte.jpg (6684 bytes)

de Jitte

Vechten en/of verdedigen met een jitte. Een jitte is een ijzeren stang (tussen de 25 en ong. 90 cm) met aan een kant een handgreep en vlak boven die handgreep zit een haak om de slag van een zwaard op te vangen. In principe een defensief wapen maar met de stang kan ook geslagen en gestoken worden.


Links


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin