Vechtsporten (overzicht)

Honkbal

 

Budo

Denksporten
Bujutsu Japanse spelletjes
Sumo

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Japans honkbal

Honkbal is natuurlijk een in het westen zeer bekende sport, die in Japan door de Amerikanen is geÔntroduceerd. Dit was al vrij vroeg na de openstelling van Japan, zo rond 1870. Pas in 1934 werd een officiŽle club opgericht, door de eigenaar van de krant Yomiuri Shimbun, de Great Japan Tokyo Baseball Club, die een jaar later werd omgedoopt in de Tokyo Kyojin ('Reuzen van Tokyo', beter bekend als de Giants of Yomiuri Giants). In 1936 ging de eerste competitie van start, waarin de Tokyo Kyojin en nog zes andere teams speelden, zoals de Dai Tokyo, Nagoya Kinko, Osaka Tigers en Hankyu. Werden Tokyo Kyojin gesponsord door de krant, de Osaka Tigers en Hankyu werden door de spoorwegen gesponsord. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Engelse namen niet gebruikt maar daarna kregen ze allemaal een Engelse naam. Zo werd in 1947 de Tokyo Kyojin 'Yomiuri Giants'.
De Yomiuri Giants is de club die het meest aanspreekt in Japan en de meeste successen behaalt, door het vele geld en door gebruik van de media, zoals de verschillende kranten, die eigendom zijn van de Yomiuri Shimbun. Nog steeds domineren de Yomiuri Giants het honkbal in Japan.

Door de aanwas van een aantal clubs werd in 1950 het twee competitiesysteem ingevoerd met de Central League en de Pacific League.
De clubs van de Central League zijn:
Yomiuri Giants, Hanshin Tigers, Yakult Swallows, Chunichi Dragons, Yokohama Baystars en de Hiroshima Toyo Carp.

De clubs van de Pacific League zijn:
Seibu Lions, Orix Buffaloes, Hokkaido Nippon Ham Fighters, Fukuoka SoftBank Hawks (voorheen de Fukuoka Daiei Hawks), Chiba Lotte Marines en de Tohoku Rakuten Golden Eagles.

Het honkbalseizoen in Japan loopt van april t/m oktober. In oktober spelen de beste teams uit elke league tegen elkaar in de 'Japan series'.

Links


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin