Tokyo inleiding

Tokyo rond Tokyo Tower Takayama Tsumago
Tokyo rond paleis en station

Tokyo Naientuin

Shirakawa (Shirakawagô)

Futamigaura
Tokyo Ginza

Nikko

Eiheiji
Tokyo Shinjuku Matsushima Magome
Tokyo Asakusa Kamakura Van Magome naar Tsumago

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.

Tokyo - Inleiding

Tokyo is pas een grote plaats geworden toen de shôgun Tokugawa Ieyasu in 1603 zijn bakufu (militaire en administratieve apparaat) verplaatste naar het toenmalige Edo, het huidige Tokyo. Daarvoor was Edo een onbeduidend vissersplaatsje maar met de komst van de bakufu, en dus de zetel van de shôgun, groeide Edo uit tot één van de grootste plaatsen van Japan en waarschijnlijk wel van de wereld, mede omdat de shôgun de daimyo van het land om het jaar met hun gevolg naar Edo liet komen waar ze dan ook een jaar verbleven. Hierdoor ontstond er handel in Edo en vestigden zich er koop- en ambachtslieden die voornamelijk in Shitamachi (downtown) woonden terwijl de elite meer  in de bovenstad of uptown (Yamanote) woonde. Overigens was Edo geen hoofdstad, dit was nog steeds Kyoto omdat daar de keizer woonde.

In 1868 valt het shogunaat en wordt de macht van de keizer hersteld (Meiji restauratie). De keizer verhuist naar Edo en dit wordt de hoofdstad van Japan, terwijl de naam van de stad verandert in Tokyo, hetgeen oostelijke hoofdstad betekent.
Belangrijke datum voor Tokyo is 1 september 1923 als een zeer groot deel van Tokyo (en Yokohama) wordt verwoest door een grote aardbeving (8,3 op schaal van Richter) met een daarop volgende grote brand. Er komen 23.000 mensen om.
De Tweede Wereldoorlog verwoestte Tokyo nog eens, maar daarna herstelt het zich en groeit het uit tot één van de grootste en belangrijkste plaatsen in de wereld.

Tokyo

Tokyo is nu ook o.m. bekend om de winkelwijk Ginza (betekent zilverwijk, vanwege de zilvermunterij) dat na een grote brand in 1872 opnieuw is gebouwd maar nu van steen en de moderne maar zeer drukke wijk Shinjuku met zijn grote wolkenkrabbers. Verder kent iedereen Akihabara, de grote elektronicawijk.


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website en fotogalerij over Japan
terug naar begin