Japanners in Nederland

Japanse ervaringen in Nederland

Kazaguruma Rotterdam

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Ervaringen van een Japanse vrouw in Nederland

Mevrouw Yamanaka heeft, samen met haar man, zeven jaar in Nederland gewoond. Aan het eind van deze periode raakte zij in verwachting, maar zou ruim voor de bevalling weer naar Japan terugkeren. Dat liep anders. Sinds februari 2009 jaar woont zij weer in Japan en de Nederlandse Kring in de Kanto (NKK), een vereniging van Nederlanders in Japan, stelde haar een aantal vragen over haar ervaringen in Nederland. Het resultaat is een interessant en zeer lezenswaardig artikel. Omdat wij deze mevrouw persoonlijk kennen, kregen wij van haar dit artikel om het, met toestemming van de NKK, ook hier te publiceren. Op de website van de NKK zal dit artikel ook gepubliceerd worden.

Wat viel je het meest op aan Nederland?
Alles is goed in orde en goed geregeld. De eerst goede indruk waren de fietspaden. Ik dacht wat een goed idee! Terwijl ik op een fietspad stond schrok ik wel van hevig gebel van een fietser.
Er is ook een rustige sfeer, bijv. door de slaperige koeien en schapen in de polder. De mensen hebben meer vrije tijd, werken veel minder over en genieten van langere vakanties in vergelijking met Japan. Ik vroeg me af waarom de Japanners zo hard en zo lang moeten werken.

Wat viel je het meest op aan de Nederlanders?
Nederlanders zijn direct, terwijl de Japanners indirect zijn. Ik werd verlegen op mijn eerst werkdag in Nederland door de “directe” vraag van mijn collega: ”Do you have a boy friend?”
De Nederlanders zeggen “NEE” als ze iets niet willen of kunnen. In de Japanse cultuur is het soms onbeleefd om gewoon nee te zeggen, vooral bijv. tegen klanten. In plaats van “nee”, zeggen Japanners bijvoorbeeld “Het is erg moeilijk…(Kanari muzukashii desu ne)” of “ik zal het overwegen (Kentou shimasu) ” , dit klinkt raar voor buitenlanders. Eerst was ik ook een beetje geschokt toen er nee tegen me gezegd werd, want ik had het gevoel dat ik als persoon werd afgewezen. Maar dat is helemaal niet het geval, het gaat alleen om de argumenten.
De Nederlanders zijn ook praktisch en goed in het hebben van een visie, netjes een kamer schoonhouden, alsof het een showroom is en hebben een agenda-leven (altijd het eerst een afspraak maken) etc.

Wat vind jij het grootste verschil tussen de Nederlanders en Japanners?
Ik denk dat het grootste verschil is dat de Nederlanders individueler zijn terwijl Japanners collectiever zijn. Het is belangrijk om dit inzicht te hebben voor Japanners die het eerst in Nederland of ander Europese landen gaan wonen, want dat is de basis van alles, de samenleving, de familie, de bedrijven (hoe mensen werken, de zaken aanpakken) etc.

Hoe was het om de Nederlandse taal te leren?
Niet gemakkelijk. De eerste reden is dat Nederlands een moeilijk taal is, met veel uitzonderingen en uitdrukkingen. Tevens is er weinig gelegenheid om Nederlands te spreken, hoewel ik het wel probeerde, kreeg ik soms de antwoord in het Engels. Nederlanders spreken goed Engels. Als je (als Japanner) goed Engels spreekt, dan hoef je geen Nederlands te spreken of te leren. Sommige mensen wonen al langer dan tien jaar in Nederland, maar spreken geen Nederlands. Ik wilde Nederlands leren, omdat ik daar woonde en een beter contact met Nederlandse samenleving wilde. Toen ik Nederlands begon te leren, merkte ik al snel dat het mijn leven makkelijker maakte: ik kon begrijpen wat er geschreven werd en om me heen gebeurde. Dat was een groot verschil.

Heb jij veel gezien van Nederland? Wat vond je wel/niet mooi/leuk?
Ja, inderdaad heb ik veel delen van Nederland gezien. Ik vind Nederland is een mooi land.
Het uitzicht van het vliegtuig is bijzonder; de rivieren of meren weerkaatsen de zon in een vlak en recht land en de huizen worden heel netjes gebouwd. Je kunt zien hoe een land in elkaar zit. Dat is prachtig.

Wat vind je van het Nederlandse eten?
Ik vind haring, kaas, stamppot, bitterballen etc, wel lekker. Nederlands eten is simpel. Eerst vond ik het vreemd dat mijn Nederlandse collega’s elke lunch alleen maar broodjes aten . De Japanners eten meer gevarieerd. Na jaren in Nederland vind ik broodjes wel lekker, maar toch wil ik dat niet elke dag.

Hoe was het om te bevallen in Nederland?
Dat maakte mijn leven in Nederland bijzonder. Onze zoon Rantaro zou in Japan geboren worden, 3 dagen voor ons vertrek -voorgoed- naar Japan, moest ik plotseling in het ziekenhuis worden opgenomen, mijn bloeddruk was te hoog. Mij werd verteld dat ik kon niet vliegen tot de bevalling. Na een week in het ziekenhuis werd ik erg ziek (HELLP syndroom) en moest bevallen. Na 25 dagen in het ziekenhuis kwam Rantaro eindelijk thuis in Amsterdam. Kortom, het was helemaal geen “normale” bevalling, maar eindelijk gaat het nu goed met ons en ik ben tevreden met artsen, verpleegkundigen en ziekenhuizen (we werden getransporteerd naar ander ziekenhuis).

Wat zijn je negatieve ervaringen in Nederland / met de Nederlanders?
Het weer. Bijna elke dag zijn er regenbuien. In Japan wordt het voorspelde percentage regen gegeven. Het is vrijwel 100% in Nederland.
Jammer dat iemand mijn favoriete handschoenen en muts heeft gestolen in een echt druk Café Loetje in Amsterdam.

Is er veel bureaucratie in Nederland om als Japanse zaken geregeld te krijgen (zoals geboorte kind etc)?
Ik denk dat het er wel bestaat, maar minder dan in Japan. Ik heb het een paar keer gehad met IND (Immigratie en Naturalisatiedienst) waar alle buitenlanders in Nederland naar toe moeten. Het werkt soms erg langzaam. We moeten vaak lang wachten om de verlenging van verblijfsvergunningen te krijgen. Dat moet elk jaar. Het duurt soms zo lang dat ik een nieuwe verblijfsvergunning kreeg, geldig voor een jaar, die binnen een maand verliep. Dus moest ik meteen weer een nieuwe verlenging vragen.

Was het moeilijk om weer terug te komen in Japan / in de Japanse samenleving?
Ja, want ik wilde nog langer in Nederland blijven! Ik ben gefascineerd door het leven in Amsterdam. Ik mis Nederland, Amsterdam, Amsterdamse Bos, haring, HEMA, een lekker bakje koffie etc.
Het was ook moeilijk om een woning te vinden in Tokyo of omgeving, het is duur, maar klein en van slechte kwaliteit.

Wat viel je het meest op na terugkomst in Japan?
Het is leuk dat alle familieleden weer in Japan zijn. Mijn ouders zijn erg blij met hun kleinzoon.
Ik vind dat Japan wel schoon is (geen enkel vuilnis te vinden op straat) maar het is helaas niet mooi, vooral de steden. Teveel gebouwen maken het erg rommelig.

Yamanaka Etsuko 



Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin