Evenementenkalender

Cursussen en Workshops

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Evenementenkalender

Met dank aan alle tipgevers.
Organisatoren van uitvoeringen, optredens of andere interessante evenementen die betrekking hebben op Japan of de Japanse cultuur, kunnen hun evenement d.m.v. een e-mail doorgeven voor plaatsing op deze pagina.
Graag hierbij vermelding van 'Evenement' in de onderwerpregel.

Plaatsing van de mededeling op deze pagina is kosteloos.
Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke fouten in data of teksten.
Door uw info naar ons op te sturen gaat u akkoord met bovenstaande.

Informeer altijd bij de betreffende organisatie voor eventuele wijzigingen.

◄◄ =  meerdaags evenement waarvan aanvangsdatum gepasseerd is.

Maart 2017

◄◄ 19 juni 2016 (zondag) t/m 18 juni 2017 (zondag)

Tentoonstelling “Art nouveau en Japonisme, een nieuwe golf”.
Plaats: Doesburg, Lalique Museum.

Na de opening van Japan kregen kunstenaars, zoals Van Gogh, Gauguin en Matisse, Japanse prenten onder ogen. Zij waren onder de indruk en lieten zich erdoor inspireren. De invloed van Japanse kunst was ook zichtbaar in de kunststroming “arts & crafts”, maar ook in de “art nouveau”, die eveneens is gebaseerd op de natuur.
Uiteindelijk lieten Japanse kunstenaars zich vanaf de jaren tien van de twintigste eeuw inspireren door Westerse kunstenaars. Er was in die zin sprake van een zekere kruisbestuiving.
Tijdens deze tentoonstelling zal er een keur van Japanse prenten uit de Meiji, Taisho- en Shôwa periode te zien zijn in combinatie met werk (facsimilés) van Chagall, Gaugain en Matisse. Daarnaast zijn er originelen van Breitner, Mesdag, Mankes, Van de Velde, Horta, Mucha, Lalique en Van Dongen te zien, alsook een grote collectie twintigste eeuwse Japanse prenten uit de Nihon-no-Hanga collectie.
Deel twee van de art nouveau tentoonstelling zal van start gaan teneinde de verbanden tussen alle eerder genoemde kunststromingen zichtbaar te maken. Een groot aantal objecten is uit internationale particuliere collecties en heeft nog niet eerder het daglicht gezien. Er zijn wederom werken van het “Metropolitan Museum of Art” uit New York, andere musea en privécollectioneurs naar het Lalique Museum in Doesburg gekomen.
Adres Lalique Museum: Gasthuisstraat 1, Doesburg.
Info: https://www.musee-lalique.nl/tentoonstellingart-nouveau-en-japonisme-een-nieuwe-golf/

◄◄ 9 december 2016 (vrijdag) t/m 4 juni 2017 (zondag)

 

Fototentoonstelling 'De dingen die voorbij gaan'.
Van: Casper Faassen.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.
Japanmuseum SieboldHuis heeft Casper Faassen voor deze tentoonstelling de opdracht gegeven om zich te laten inspireren door de rijke Japanse cultuur en de vrouwen in de prenten van Utagawa Kunisada. In Japan duidt men de vergankelijkheid en de daarbij behorende emotie aan als mono no aware. Schoonheid en verval is een terugkerend onderwerp in het werk van Faassen.
Aziatische vrouwen in luxe kimono's, mystieke landschappen en voorstellingen van bloeiende kersenbloesem in 'De dingen die voorbij gaan' worden opgebouwd uit verschillende lagen fotografie en schilderkunst. Hierbij vormt verdwijnen en verschijnen van het beeld een rode draad. De laag craquelé waarmee de tijd aan het werk is toegevoegd, benadrukt het contrast tussen schoonheid en verval. De tentoonstellingstitel, geleend van Louis Couperus verwijst ook naar deze tijdelijkheid van dingen.
In de Japanse prentkunst wordt laag op laag gedrukt om diepte te suggereren. Faassens werk is hierdoor beïnvloed wat resulteert in de gelaagdheid van zijn fotowerken.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 17 maart 2017 (vrijdag) t/m 11 juni 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling: Ema. Tastbare gebeden
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

In Japan hangen ema aan de dakranden van tempels en schrijnen, in pagodes en langs wandelpaden van heilige plaatsen en bij heilige plekken in huizen. Vaak hangen ema bij tempels of schrijnen die aan kami (goden), Boeddha of Bodhisattva gericht zijn. Ema kunnen verschillende vormen hebben maar de meest gebruikelijke is rechthoekig, met of zonder houten lijst. Deze tentoonstelling toont naast ema met verzoeken voor succes in zaken en liefde, specifiek ema met allerlei medische wensen voor mens en dier. Zoals genezing van hoor- en oogproblemen maar ook voor aandoeningen als aambeien. Ontdek de diversiteit van de verschillende ziektes waarvoor gebeden wordt en laat uw wens achter in het voormalige woonhuis van arts Philipp Franz von Siebold.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

25 maart 2017 (zaterdag)

Workshop DIY Ema
Door: Mardie Feikens
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00-15.30 uur.

De tentoonstelling "Ema. Tastbare gebeden" geeft met de rijk geïllustreerde gebedsbordjes een inkijk in de Japanse religieuze en medische wereld. In deze workshop kunt u uw eigen gebeds- of wensbordje maken.
Kiest u voor de aapjes voor "gewoon" wat extra geluk, of een mooie dame om uw innerlijke schoonheid kracht bij te zetten? We schilderen originele ontwerpen op een houten ema bordje. U kunt uw zelfgemaakt ema, voorzien van een persoonlijke boodschap, in het museum ophangen of mee naar huis nemen.
Kosten: €10,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Maximumcapaciteit: 10 personen
Aanmelden: Via formulier onderstaande link (Deelname alleen mogelijk via reservering)
Info en aanmelding: http://www.sieboldhuis.org/activiteiten/diy-ema

26 maart 2017 (zondag)

Lezing: Siebold en de meteorologie
Door: Fons Baede en Gunther Können
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00-15.00 uur.

Fons Baede en Gunther Können vertellen over hun onderzoek naar het Japanse klimaat op basis van waarnemingen van Philipp Franz von Siebold. Een toevallige vondst, zo’n 25 jaar geleden, in het KNMI-archief van documenten uit Deshima zetten Fons Baede en Gunther Können op het spoor van de klimaatgeschiedenis van Japan in de 19e eeuw.
Toegang: gratis, excl. museumentree
Maximumcapaciteit: 45 personen
Info en toegangskaarten: http://www.sieboldhuis.org/activiteiten/siebold-en-de-meteorologie

April 2017

◄◄ 19 juni 2016 (zondag) t/m 18 juni 2017 (zondag)

Tentoonstelling “Art nouveau en Japonisme, een nieuwe golf”.
Plaats: Doesburg, Lalique Museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.musee-lalique.nl/tentoonstellingart-nouveau-en-japonisme-een-nieuwe-golf/

◄◄ 9 december 2016 (vrijdag) t/m 4 juni 2017 (zondag)

 

Fototentoonstelling 'De dingen die voorbij gaan'.
Van: Casper Faassen.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.
Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 17 maart 2017 (vrijdag) t/m 11 juni 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling: Ema. Tastbare gebeden
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

1 april 2017 (zaterdag)

 

Workshop Sakura Paastak maken
Door:  Mardie Feikens
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis,  14.00 - 15.30 uur.

In deze workshop maakt u een Paastak met een Japans tintje. De sakura (kersenbloesem) bloeit het mooiste in maart en april. Maar met de Paastak die u in deze workshop maakt, haalt u langer het symbool voor schoonheid en vergankelijkheid in huis.
Het bloeiseizoen van de kersenbloesem (sakura) wordt ieder jaar groots gevierd in Japan. Men trekt er met het gezin op uit om in de parken onder genot van een picknick te genieten van de roze bloemenzee. Tijdens de workshop Sakura Paastak maken combineren we dit gebruik met de onze, en maken we met gedecoreerd vilt een prachtige, rijke tak die ook na het bloeiseizoen mooi blijft.
Kosten: €10,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Maximumcapaciteit: 10 personen
Aanmelden: Via formulier onderstaande link. (Deelname alleen mogelijk via reservering)
Info en aanmelding: http://www.sieboldhuis.org/activiteiten/sakura-paastak-maken

1 april 2017 (zaterdag)

 

Workshop Origami
Door:  Mw. Yvonne de Wit
Plaats en tijd: Amsterdam, 't Japans Cultureel Centrum,  14.00 - 16.30 uur.

Origami, afgeleid van 'Ori' (vouwen) en 'kami' (papier), is de Japanse kunst van het vouwen van papier. In deze workshop zult u verschillende modellen leren vouwen. De materialen en documentatie zijn aanwezig. Zowel beginners als gevorderden kunnen hieraan deelnemen.
Docente: Mw. Yvonne de Wit
Prijs: € 25,- p.p.
Info: http://www.japansecultuur.nl/workshops-origami

5 april 2017 (woensdag)

 

Internationaal Film Festival Rotterdam: Tokyo Drifter (Tôkyô nagaremono, 1966)
Van: Suzuki Seijun
Plaats en tijd: Rotterdam, Kino, 19.30 uur.

IFFR KINO staat woensdag 5 april in het teken van de visionaire meester van de Japanse B-film, de in februari overleden Suzuki Seijun (1923-2017). Op het programma: zijn overrompelend stilistische hoogstandje Tokyo Drifter (1966).
Als zijn baas besluit de georganiseerde misdaad de rug toe te keren, wordt yakuzalid Tetsuya Hondo benaderd door een rivaliserende bende die hem wil inlijven. Hondo, trouw aan zijn oude werkgever, slaat het aanbod af, met gevolg dat hij binnen no time op de hielen wordt gezeten door een rits aan huurmoordenaars. De plot van Suzuki’s meesterwerk mag dan misschien flinterdun ogen, de invulling die hij in Tokyo Drifter aan het uitgekauwde yakuzagenre geeft, is fenomenaal. De film serveert een cocktail aan genres, lapt alle regels van logica en continuïteit ongegeneerd aan zijn laars, en dompelt je onder in een weergaloze explosie van kleur en stijl. Tokyo Drifter is een kunstwerk zoals je het zelden ziet. En Tetsuya Hondo, gehuld in poederblauw pak en hagelwitte schoenen, badass gangster en troubadour ineen, is een onwaarschijnlijke held.
Tokyo Drifter wordt ingeleid door filmcriticus en kenner van de Japanse cinema Tom Mes, die de film en regisseur Suzuki Seijun binnen de context van de Japanse genrecinema van de jaren zestig zal plaatsen.
Adres Kino: Gouvernestraat 129 – 133
Info: https://iffr.com/nl/iffr-kino-6-tokyo-drifter

8 april 2017 (zaterdag)

 

Demonstratie Japanse Theeceremonie.
Door: theemeester Herman Somsen.
Plaats en tijd: Amsterdam, 't Japans Cultureel Centrum,  13.30 - 14.40 uur.

't Japans Cultureel Centrum organiseert in samenwerking met het Japanse Winkeltje regelmatig een demonstratie van de Japanse traditionele theeceremonie volgens de eeuwenoude methode van de Urasenke school.
Deze demonstratie wordt gegeven onder leiding van Herman Somsen, een Nederlandse theemeester. Hij geeft uitleg over de theeceremonie en zal uw vragen beantwoorden. U kunt zien hoe de thee ceremonieel wordt bereid. Het gaat bij de demonstratie over de geschiedenis en de achtergronden, de spirituele aspecten en hoe een thee bijeenkomst precies verloopt. De thee die daarbij wordt gemaakt, wordt aan een van de personen uit het publiek aangeboden.
De theeceremonie wordt in complete stilte gehouden. In Japan spreekt men echter van de 3 geluiden van de theeceremonie, zijnde het geluid van het deksel van de theepot, het geluid van de theekom als die op de tatamimat wordt geplaatst en het geluid van de theespatel op de theekom.
Om deze stilte te respecteren wordt u verzocht pas vragen te stellen aan het eind van de ceremonie om de serene rust niet te verstoren.
Prijs: € 35,- p.p.
Info: http://www.japansecultuur.nl/workshops-theeceremonie

8 april 2017 (zaterdag)

Workshop DIY Ema
Door: Mardie Feikens
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00-15.30 uur.

De tentoonstelling "Ema. Tastbare gebeden" geeft met de rijk geïllustreerde gebedsbordjes een inkijk in de Japanse religieuze en medische wereld. In deze workshop kunt u uw eigen gebeds- of wensbordje maken.
Kiest u voor de aapjes voor "gewoon" wat extra geluk, of een mooie dame om uw innerlijke schoonheid kracht bij te zetten? We schilderen originele ontwerpen op een houten ema bordje. U kunt uw zelfgemaakt ema, voorzien van een persoonlijke boodschap, in het museum ophangen of mee naar huis nemen.
Kosten: €10,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Maximumcapaciteit: 10 personen
Aanmelden: Via formulier onderstaande link (Deelname alleen mogelijk via reservering)
Info en aanmelding: http://www.sieboldhuis.org/activiteiten/diy-ema-1

14 april 2017 (vrijdag) t/m 17 september 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Cool Japan.
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
De tentoonstelling Cool Japan, die op vrijdag 14 april in Volkenkunde opent, is een grote visuele ontdekkingstocht: een onderdompeling in de populaire Japanse beeldcultuur. Van Hello Kitty tot de eeuwenoude samoerai, van manga en de meest waanzinnige games tot de extravagant geklede jongeren en hun uitzinnige fancultuur. Japan is een land van extremen: tradities en moderne visuele uitspattingen gaan er hand in hand. Cool Japan is de eerste tentoonstelling die de wereldwijde fascinatie voor dit land in beeld brengt. Een feest van herkenning en verwondering: dit mag je niet missen!
Info: https://volkenkunde.nl/tentoonstelling-cool-japan

14 april 2017 (vrijdag)

 

Optreden Japanse gitarist Hotei in Paradiso
Door: Hotei.
Plaats en tijd: Amsterdam, Paradiso,  20.00 uur.

De Japanse rockgitarist Hotei is in Nederland bekend geworden door de soundtrack van Kill Bill met zijn themanummer ‘Battle Without Honor or Humanity’. Dertig jaar geleden begon zijn muzikale carriere als gitarist van een van de populairste rockbands aller tijden van Japan BOØWY en heeft hij meer dan 40 miljoen verkochte albums op zijn naam staan. Hotei speelde samen met o.a. David Bowie, Apocalyptica en de Rolling Stones. Vorig jaar bracht hij voor het eerst wereldwijd zijn nieuwe album ‘Strangers’ uit.
Info: https://www.paradiso.nl/web/Agenda-Item/Hotei-2.htm

29 april 2017 (zaterdag) t/m 11 juni 2017 (zondag)

 

Voorjaarsopening Japanse Tuin Clingendael.
Plaats en tijd: Den Haag, Clingendael,  dagelijks 9.00 - 20.00 uur.

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 6 weken in het voorjaar en 2 weken in het najaar geopend. Deze voor- en najaarsopeningen worden per jaar bekeken.
De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. De tuin is nu van de gemeente Den Haag. Toegang is gratis.
De najaarsopening is dit jaar van 14 t/m 29 oktober 2017.
Info: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Japanse-Tuin.htm

29 april 2017 (zaterdag)

Workshop Japans boekbinden
Door: Mardie Feikens
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00-15.30 uur.

In deze workshop maakt u een notitieboekje volgens de Japanse boekbindtechniek met uw eigen dierbare kaarten of foto's.
Tijdens de workshop Japans Boekbinden maken we een boekje van door jou meegebrachte kaarten, afgewisseld met blanco pagina's voor een persoonlijke boodschap. Liever een schetsboekje? Kan ook!
Door middel van de Japanse binding met 4 gaten en gekleurd draad binden we de inhoud samen met een kaft tot een echt boekje. Er zijn verschillende simpele bindingen om te proberen in verschillende kleuren draad. Maak een boekje voor je boodschappen, of eentje van je oude verjaardagskaarten.
Vergeet niet uw eigen dierbare kaarten of foto's mee te nemen, zodat u ze kunt inbinden in dit unieke boekje.
Kosten: €15,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Maximum capaciteit: 10 personen
Aanmelden: Via onderstaand formulier (Deelname alleen mogelijk via reservering).
Info en aanmelding: http://www.sieboldhuis.org/activiteiten/japans-boekbinden

Mei 2017

◄◄ 19 juni 2016 (zondag) t/m 18 juni 2017 (zondag)

Tentoonstelling “Art nouveau en Japonisme, een nieuwe golf”.
Plaats: Doesburg, Lalique Museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.musee-lalique.nl/tentoonstellingart-nouveau-en-japonisme-een-nieuwe-golf/

◄◄ 9 december 2016 (vrijdag) t/m 4 juni 2017 (zondag)

 

Fototentoonstelling 'De dingen die voorbij gaan'.
Van: Casper Faassen.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.
Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 17 maart 2017 (vrijdag) t/m 11 juni 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling: Ema. Tastbare gebeden
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

14 april 2017 (vrijdag) t/m 17 september 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Cool Japan.
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://volkenkunde.nl/tentoonstelling-cool-japan

29 april 2017 (zaterdag) t/m 11 juni 2017 (zondag)

 

Voorjaarsopening Japanse Tuin Clingendael.
Plaats en tijd: Den Haag, Clingendael,  dagelijks 9.00 - 20.00 uur.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Japanse-Tuin.htm

6 mei 2017 (zaterdag)

Workshop DIY Ema
Door: Mardie Feikens
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00-15.30 uur.

De tentoonstelling "Ema. Tastbare gebeden" geeft met de rijk geïllustreerde gebedsbordjes een inkijk in de Japanse religieuze en medische wereld. In deze workshop kunt u uw eigen gebeds- of wensbordje maken.
Kiest u voor de aapjes voor "gewoon" wat extra geluk, of een mooie dame om uw innerlijke schoonheid kracht bij te zetten? We schilderen originele ontwerpen op een houten ema bordje. U kunt uw zelfgemaakt ema, voorzien van een persoonlijke boodschap, in het museum ophangen of mee naar huis nemen.
Kosten: €10,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Maximumcapaciteit: 10 personen
Aanmelden: Via formulier onderstaande link (Deelname alleen mogelijk via reservering)
Info en aanmelding: http://www.sieboldhuis.org/activiteiten/diy-ema-2

13 mei 2017 (zaterdag)

 

Lezing: Wat en hoe in Japan. Een goede voorbereiding en vakantie voorpret!
Door: Maria van den Broek (Tonbo).
Plaats en tijd: Rotterdam, Shofukan, 10.00 - 13.00 uur.
Hoe werkt het openbaar vervoer in Japan? Hoe moet ik me gedragen in een restaurant, een Japans badhuis of een Japanse tempel? Moet ik nou wel buigen of juist niet? De Westerse toerist die voor het eerst Japan bezoekt, heeft veel vragen over het land van de rijzende zon. Een goede voorbereiding draagt bij aan een aangename en ontspannen reis. Daarom organiseert Japanoloog Maria van den Broek (www.tonbo.nl) op zaterdag 13 mei 2017 van 10:00 – 13:00 een cultuurtraining Japans in het Japans Cultureel Centrum Shofukan (www.shofukan.nl) te Rotterdam.
De training zal in het Nederlands worden verzorgd en is bedoeld voor iedereen die op reis/vakantie naar Japan gaat en kennis wil maken met de Japanse gewoonten en gebruiken.
Naast algemene informatie over het land Japan, de verschillende religies, de Japanse taal,
omgangsvormen en eetcultuur, zal de training ook allerlei praktische informatie en tips bevatten.
Kosten voor deelname bedragen € 37,50 per deelnemer. Dit is inclusief BTW en exclusief lesmateriaal
à € 7,50 (hand-out van de presentatie).
Voor vragen of aanmeldingen, kunt u een mail sturen naar info@tonbo.nl of bellen naar 010 4853624.
Info: http://www.tonbo.nl/

13 mei 2017 (zaterdag)

Workshop Japans boekbinden
Door: Mardie Feikens
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00-15.30 uur.

In deze workshop maakt u een notitieboekje volgens de Japanse boekbindtechniek met uw eigen dierbare kaarten of foto's.
Tijdens de workshop Japans Boekbinden maken we een boekje van door jou meegebrachte kaarten, afgewisseld met blanco pagina's voor een persoonlijke boodschap. Liever een schetsboekje? Kan ook!
Door middel van de Japanse binding met 4 gaten en gekleurd draad binden we de inhoud samen met een kaft tot een echt boekje. Er zijn verschillende simpele bindingen om te proberen in verschillende kleuren draad. Maak een boekje voor je boodschappen, of eentje van je oude verjaardagskaarten.
Vergeet niet uw eigen dierbare kaarten of foto's mee te nemen, zodat u ze kunt inbinden in dit unieke boekje.
Kosten: €15,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Maximum capaciteit: 10 personen
Aanmelden: Via onderstaand formulier (Deelname alleen mogelijk via reservering).
Info en aanmelding: http://www.sieboldhuis.org/activiteiten/japans-boekbinden-1

20 mei 2017 (zaterdag)

Workshop Ikebana
Door: Chiyuki Kaneko
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 14.00-16.00 uur.

Ikebana 生花 betekent letterlijk " verse of levende bloemen" en is de Japanse kunst van het bloemschikken. Tijdens deze workshop leert u de beginselen van het Japans bloemschikken. De prijs voor het huren van de kenzan (bloemenprikker) en schalen zitten bij de prijs inbegrepen, ook zorgen wij voor de bloemen.
Bij Ikebana is de schaal of vaas die gebruikt wordt minstens zo belangrijk als de bloemen. Deze schaal dient geheel in harmonie te zijn met het te maken bloemstuk. Ook is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het seizoen.
Prijs: €45,- p.p. Aanmelden kan t/m 17 mei ivm inkoop bloemen.
Locatie: Nieuwezijds Voorburgwal 177-2 in Amsterdam
Aanmelden kan via het inschrijfformulier (via link hieronder) en in 't Japanse Winkeltje.
Let op: Deze workshop wordt gegeven in het Engels.
Info: http://japansecultuur.nl/workshops-ikebana

21 mei 2017 (zondag)

Lezing en Workshop Kodo (de weg van de wierook).
Door: Souhitsu Isshiken Hachiya (Meester van de Shino-ryu stijl van Kodo)
Plaats en tijd: Amsterdam,  Concertgebouw, Pleinfoyer, 17.00-19.00 uur.

De ingrediënten voor wierook komen oorspronkelijk niet uit Japan, maar komen uit Zuidoost Aziatische jungles. Japan moet deze grondstoffen importeren en door de vaardigheden die ze over de eeuwen verfijnd hebben, maken ze er de producten van die wij kennen als “Japanse wierook” of “Koh”. De Japanse experts van Koh noemen het waarderen van wierook, “het luisteren naar wierook”, vooral bij het waarderen van zuiver wierookhout. Het is heel begrijpelijk waarom men de term "luisteren"gebruikt in plaats van "ruiken", als men zelf de heerlijke en subtiele geur van aromatisch hout, bekend in Japan als "Jin-koh"of gewoon als "Jin" (wat zinken in water betekent) ervaart.
”Geur heeft geen grenzen; het is mijn droom om door middel van wierook, landen met elkaar en mensen met elkaar te verbinden, de wereld met de geur van wierook te omwikkelen.”- Hachiya
Het is niet mogelijk om kaartjes op zondag 21 mei te kopen. Bestelformulier via link hieronder.
Na de betaling is het niet mogelijk om uw geld terug te krijgen.
Het is niet toegestaan om handcrème met geur en parfum op te doen, in verband met de geur van de wierook. Vanaf 12 jaar en ouder.
Info: http://www.i-arts.jp/event%20homepage/culture.html

Juni 2017

◄◄ 19 juni 2016 (zondag) t/m 18 juni 2017 (zondag)

Tentoonstelling “Art nouveau en Japonisme, een nieuwe golf”.
Plaats: Doesburg, Lalique Museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.musee-lalique.nl/tentoonstellingart-nouveau-en-japonisme-een-nieuwe-golf/

◄◄ 9 december 2016 (vrijdag) t/m 4 juni 2017 (zondag)

 

Fototentoonstelling 'De dingen die voorbij gaan'.
Van: Casper Faassen.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.
Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 17 maart 2017 (vrijdag) t/m 11 juni 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling: Ema. Tastbare gebeden
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

14 april 2017 (vrijdag) t/m 17 september 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Cool Japan.
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://volkenkunde.nl/tentoonstelling-cool-japan

29 april 2017 (zaterdag) t/m 11 juni 2017 (zondag)

 

Voorjaarsopening Japanse Tuin Clingendael.
Plaats en tijd: Den Haag, Clingendael,  dagelijks 9.00 - 20.00 uur.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Japanse-Tuin.htm

4 juni 2017 (zondag)

 

Japanmarkt Rapenburg Leiden
Plaats en tijd: Leiden, Rapenburg,  12.00 - 17.00 uur.

Op zondag 4 juni 2017 organiseert Japanmuseum SieboldHuis op 1e pinksterdag voor de tiende keer de Japanmarkt op het Rapenburg in Leiden.
De markt vindt jaarlijks plaats om het bezoek van de Japanse Keizer in 2000 aan Japanmuseum SieboldHuis en het Rapenburg te herdenken. Om 12.00 uur is de feestelijke opening.
Bezoek de markt met een breed aanbod van Japanse culturele en culinaire waren. Laat u meevoeren door de schoonheid van de rijke Japanse cultuur en maak kennis met alle facetten die deze te bieden heeft.
Info:

10 juni 2017 (zaterdag)

 

Demonstratie Japanse Theeceremonie.
Door: theemeester Herman Somsen.
Plaats en tijd: Amsterdam, 't Japans Cultureel Centrum,  13.30 - 14.40 uur.

't Japans Cultureel Centrum organiseert in samenwerking met het Japanse Winkeltje regelmatig een demonstratie van de Japanse traditionele theeceremonie volgens de eeuwenoude methode van de Urasenke school.
Deze demonstratie wordt gegeven onder leiding van Herman Somsen, een Nederlandse theemeester. Hij geeft uitleg over de theeceremonie en zal uw vragen beantwoorden. U kunt zien hoe de thee ceremonieel wordt bereid. Het gaat bij de demonstratie over de geschiedenis en de achtergronden, de spirituele aspecten en hoe een thee bijeenkomst precies verloopt. De thee die daarbij wordt gemaakt, wordt aan een van de personen uit het publiek aangeboden.
De theeceremonie wordt in complete stilte gehouden. In Japan spreekt men echter van de 3 geluiden van de theeceremonie, zijnde het geluid van het deksel van de theepot, het geluid van de theekom als die op de tatamimat wordt geplaatst en het geluid van de theespatel op de theekom.
Om deze stilte te respecteren wordt u verzocht pas vragen te stellen aan het eind van de ceremonie om de serene rust niet te verstoren.
Prijs: € 35,- p.p.
Info: http://www.japansecultuur.nl/workshops-theeceremonie

10 juni 2017 (zaterdag)

Workshop DIY Ema
Door: Mardie Feikens
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00-15.30 uur.

De tentoonstelling "Ema. Tastbare gebeden" geeft met de rijk geïllustreerde gebedsbordjes een inkijk in de Japanse religieuze en medische wereld. In deze workshop kunt u uw eigen gebeds- of wensbordje maken.
Kiest u voor de aapjes voor "gewoon" wat extra geluk, of een mooie dame om uw innerlijke schoonheid kracht bij te zetten? We schilderen originele ontwerpen op een houten ema bordje. U kunt uw zelfgemaakt ema, voorzien van een persoonlijke boodschap, in het museum ophangen of mee naar huis nemen.
Kosten: €10,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Maximumcapaciteit: 10 personen
Aanmelden: Via formulier onderstaande link (Deelname alleen mogelijk via reservering)
Info en aanmelding: http://www.sieboldhuis.org/activiteiten/diy-ema-3

17 juni 2017 (zaterdag)

Workshop Japans boekbinden
Door: Mardie Feikens
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00-15.30 uur.

In deze workshop maakt u een notitieboekje volgens de Japanse boekbindtechniek met uw eigen dierbare kaarten of foto's.
Tijdens de workshop Japans Boekbinden maken we een boekje van door jou meegebrachte kaarten, afgewisseld met blanco pagina's voor een persoonlijke boodschap. Liever een schetsboekje? Kan ook!
Door middel van de Japanse binding met 4 gaten en gekleurd draad binden we de inhoud samen met een kaft tot een echt boekje. Er zijn verschillende simpele bindingen om te proberen in verschillende kleuren draad. Maak een boekje voor je boodschappen, of eentje van je oude verjaardagskaarten.
Vergeet niet uw eigen dierbare kaarten of foto's mee te nemen, zodat u ze kunt inbinden in dit unieke boekje.
Kosten: €15,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Maximum capaciteit: 10 personen
Aanmelden: Via onderstaand formulier (Deelname alleen mogelijk via reservering).
Info en aanmelding: http://www.sieboldhuis.org/activiteiten/japans-boekbinden-2

Juli 2017

14 april 2017 (vrijdag) t/m 17 september 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Cool Japan.
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://volkenkunde.nl/tentoonstelling-cool-japan

9 juli 2017 (zondag)

Zomerconcert op 2 piano's. Van Klassieke muziek naar Japanse muziek.
Door: Wakana Shimizu en Yoshimi Kawai.
Plaats en tijd: Amsterdam,  Amstelkerk, 15.00 - 17.00 uur.

Het programma omvat o.a.
W. A. Mozart: Sonata for two Pianos in D major K 448 (alleen het eerste deel: Allegro con spirit)
D. Milhaud: Scaramouche I. Vif II. Moderé III. Brasileira
Saint-Saëns: Le carnaval des animaux
en Piano Solo, Japanse muziek van Ghibli film...
Info: https://www.stadsherstel.nl/

Augustus 2017

14 april 2017 (vrijdag) t/m 17 september 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Cool Japan.
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://volkenkunde.nl/tentoonstelling-cool-japan

September 2017

14 april 2017 (vrijdag) t/m 17 september 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Cool Japan.
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://volkenkunde.nl/tentoonstelling-cool-japan

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 24 maart 2017


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin